Wykonanie

Hej:) Dzień po Tłustym Czwartku i przyjęciu niemalże śmiertelnej
dawki pączkowych kalorii chciałbym podzielić się pysznościami przygotowanymi przez Martę:). Pączki wiedeńskie zaskakują łatwością tworzenia przy czym są miłą alternatywą dla tradycyjnych pączków.Składniki:200 g
mąki tortowej100 g
masła250 ml
wody5
jajekolej na
lukier: 300 g
cukru pudru i sos wyciśnięty z 1
pomarańczy
Masło z
wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy
mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty o bokach ok. 8-10 cm. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy je na papier tworząc
okręgi. Na rozgrzany
olej wrzucamy pączki razem z papierem do pieczenia, który po minucie wyjmujemy z garnka. Pączki smażymy po ok. 4 minuty z obu stron. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Smacznego!