ßßß Cookit - przepis na Lukier: do miski wsypujemy cukier puder i wciskamy sok z pomarańczy do momentu aż z pudru zrobi się płynny lukier.

Lukier: do miski wsypujemy cukier puder i wciskamy sok z pomarańczy do momentu aż z pudru zrobi się płynny lukier.

nazwa

Wykonanie

Hej:) Dzień po Tłustym Czwartku i przyjęciu niemalże śmiertelnej dawki pączkowych kalorii chciałbym podzielić się pysznościami przygotowanymi przez Martę:). Pączki wiedeńskie zaskakują łatwością tworzenia przy czym są miłą alternatywą dla tradycyjnych pączków.
Składniki:
200 g mąki tortowej
100 g masła
250 ml wody
5 jajek
olej na lukier: 300 g cukru pudru i sos wyciśnięty z 1 pomarańczy
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty o bokach ok. 8-10 cm. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy je na papier tworząc okręgi. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki razem z papierem do pieczenia, który po minucie wyjmujemy z garnka. Pączki smażymy po ok. 4 minuty z obu stron. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/02/paczki-wiedenskie.html