ßßß
Składniki (na 2 bochenki):Zaczyn:200 g mąki pszennej (dałam typ 2000)150 g wody40 g zakwasu (dokarmionego)Ciasto właściwe:cały zaczyn700 g mąki pszennej275 g wody20 g soli425 g puree dyniowego150 g nasion dyniWykonanie:Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na około 10 godzin. Następnego dnia wymieszać puree z wodą i mąką. Odstawić na około 30 minut. Dodać zaczyn, sól i nasiona i wyrobić ciasto (moje było bardzo wodniste). Odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić. Znowu odstawić na 30 minut i po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz. Odstawić do wyrastania. W oryginalnym przepisie proponują wyrastanie nocne w lodówce. Moje ciasto stało przez około 8 godzin w lodówce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. 2 foremki (25 cm) wysmarować odrobiną oleju i wysypać mąką lub otrębami. Przełożyć ciasto i odstawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Jeżeli ciasto jest wystarczająco zbite, można uformować bochenki i ułożyć je w koszach. Wyrośnięte chleby przełożyć do piekarnika nagrzanego do 235 stopni. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 225 i piec jeszcze 25 minut (mój piekł się około 30 - 35). Wystudzić na kratce.