ßßß Cookit - przepis na Lody malinowe

Lody malinowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię przeszukiwać obcojęzyczne blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów. Ostatnio jednak coraz częściej zaczyna mnie irytować jedna rzecz. Kiedy szukam czegoś słodkiego praktycznie wszystkie przepisy są "raw", "wegan", "no-egg", "no-guilt". Oczywiście, że zdrowe jedzenie jest ważne, ale żeby nie można było znaleźć normalnych lodów czy ciasta? Kiedy napisałam o tym na FB, koleżanki blogerki pospieszyły z pomocą i podesłały kilkanaście cudownych przepisów. Oczywiście miałam spory dylemat, który wybrać. Stanęło na przepisie podesłanym przez Amber .
A dzisiejsze lody publikuję w ramach kolejnego już Lubelskiego Kociołka. Zajrzyjcie do dziewczyn, co malinowego przygotowały na dzisiaj.
Martyna ,Miętowa Kuchnia ,Edyta , Agnieszka,Marta , Małgośka, Dorota
Składniki:
200 g cukru
400 g śmietanki kremówki
4 żółtka
ok. 400 - 450 g malin
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Powstałe puree (350-400 g) mieszamy z sokiem z cytryny. Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy pure z malin i przestudzone żółtka. Całość ubijamy do połączenia składników.
Jeżeli mamy maszynę do lodów, to masę wlewamy i postępujemy zgodnie z instrukcją. Możemy potem jeszcze schłodzić masę w zamrażarce. My zjedliśmy lody prosto z maszyny.
Jeżeli nie mamy maszyny, to lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Mrozimy przez kilka godzin, mieszając kilka razy.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Lody-malinowe.html