Wykonanie
Nigdy wcześniej nie robiłam żadnych
likierów ani
nalewek. Kiedy jednak zobaczyłam w książce "Preserves"
Lindy Wildsmith przepis na Limoncello, postanowiłam spróbować. Okazało się, że Limoncello wyszło niesamowicie aromatyczne,smaczne a do tego łatwe w przygotowaniu. Już zaczynam planować kolejny
likier.

Składniki:4-5 niewoskowanych
cytryn (jedna powinna być jeszcze zielonkawa)500 ml
wódki,
ginu czy białego
rumu (dałam
wódkę)150 g
cukru500 ml
wody
Wykonanie:Zdjąć
skórkę z cytryn tak, aby nie było na niej białej części (limoncello będzie wtedy gorzkie). Najlepiej spisuje się tutaj zester. Włożyć skórki do słoika i zalać
alkoholem. Słoik nakryć folią spożywczą i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni (mój stał ponad 2 tygodnie). Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.Kiedy
alkohol nabierze już
cytrynowego aromatu i koloru, przygotowujemy
syrop. Do garnka wsypujemy
cukier i zalewamy go
wodą. Gotujemy przez 6-7 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przelewamy
wódkę (bez skórek) do
syropu. (Skórki możemy zamrozić i wykorzystywać
potem do
lodów czy
drinków.) Do butelki (750 ml) wkładamy lejek wyłożony filtrem do
kawy (jeżeli nie mamy, można użyć papierowego ręcznika). Powoli przefiltrowujemy
alkohol wymieszamy z
syropem. W razie potrzeby wymieniamy ręcznik czy filtr. Butelkę zamykamy korkiem czy nakrętką i odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na około 1 tydzień.