Wykonanie
Prezentuję Wam dziś drugą wersję
syropu miętowego - to ten, w którym się zakochałam tego lata :) Wiem, wiem - pewnie myślicie: niewiele jej trzeba ;) Spróbujcie sami, a zrozumiecie :)
Składniki:około 30 gałązek świeżej
mięty50 ml
wódki1 szkl.
cukru400 ml
wody1
cytrynaSposób przygotowania:Umytą i osuszoną
miętę pokrój, zalej
alkoholem i zasyp
cukrem. Pozostaw na kilka godzin.Następnie zalej
wodą i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia. Zimny płyn przecedź przez sito lub gazę, dodaj
sok z cytryny (bez pestek) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do butelek/słoików i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.