Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od Makro paczuszkę z produktami
Fine Food . Identyczną paczuszkę dostała też Ulla. Dlatego postanowiłyśmy w sobotę wspólnie pokucharzyć i przygotować
makaronową zapiekankę. Moja wersja to wersja ekspresowa dla zabieganych mam . W
między czasie okazało się, że Ulla też zabieganą mamą jest i nie do końca wyszło nam tak jak wyjść powinno, ale do 3
razy sztuka. Ulla za trzecim zgramy się idealnie - mocno w to wierzę :)
Składniki
makaron świderki3 - 4 plastry
szynki parmeńskiej1 puszka krojonych
pomidorówgarść
oliwek (dałam tylko w niektórych porcjach)
bazyliapół puszki
kukurydzyser żółtyWykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy naczynka do zapiekania (kilka małych lub 1 większe).
Szynkę kroimy na kawałki,
bazylię dość grubo siekamy. W misce mieszamy ugotowany
makaron i pozostałe składniki. Dodajemy część
startego sera. Przekładamy do naczynek i po wierzchu posypujemy resztą
startego sera. Zapiekamy około 15 - 20 minut. Gotowe dekorujemy
bazylią.
/wydrukuj przepis/