Wykonanie
Szybko, szybko jakiś obiad. Tylko z czego, w lodówce głównie
jajka. No tak, przecież robiłam kotlety z
jajek . No to do roboty.
Jajka się gotują, ja przypominam sobie przepis i olśnienie. Potrzebna jest
bułka, bez tego się nie uda, wiem na pewno. Ale przecież mam
otręby, damy radę. W ten oto sposób zupełenie przez przypadek powstały kotlety zgodne z dietą Dukana. Można je smażyć na zwykłym
oleju (z częścią tak robiłam) lub na patelni grillowej lub innej beztłuszczowej (wersja dukanowska). Smaczne, chociaż nie są aż tak puszyste jak oryginalny przepis.
Składniki:6 dużych
jajek, ugotowanych na twardo i ostudzonych1 (niecała) szklana
otrębów1 surowe
jajko3 płaskie łyżki chudego
twarogu2 łyżki
natki pietruszki (do środka)
sól,
pieprz – do smaku
olej do smażenia kotlecików (lub też nie)(ewentualnie
otręby do obtoczenia)Wykonanie:
Jajka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich
otręby,
twaróg,
natkę,
sól,
pieprz, wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy (ewentualnie dodajemy nieco więcej
otrębów, jeśli daliśmy duże
jajka).Kotleciki formujemy wilgotną ręką, obtaczamy ewentualnie w otrębach i smażymy na
oleju lub patelni beztłuszczowej.
/wydrukuj przepis/