Wykonanie
Gdzie się nie rozejrzę tam wszędzie ktoś na Dukanie. Nawet rodziny nie oszczędziło. A kiedy taki gość ma przyjść z wizytą trzeba się postarać, bo wiem co to znaczy pójść w gości jak się jest na diecie. No więc poszperałam na durszlaku i znalazłam u Adrijah deser zebra, który lekko zmodyfikowałam i gotowe. Gość zadowolony, a koleżanki z miasta L. może wreszcie nie będą narzekać, że nie mogą zrobić ani sobie, ani dzieciom (dzieciom można zamienić
kawę na
kakao i gotowe).Przepis pasuje też do diety South Beach, tylko musimy użyć wtedy
kawy bezkofeinowej lub
kakao.

Składniki:500 g
jogurtu naturalnego3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (ewentualnie
kakao)3 łyżeczki
żelatyny5 tabletek słodzika
kakao (3-4 łyżki)Wykonanie:
Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku, dodać 1 tabletkę słodzika, ostudzić.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej
wody i zostawić na chwilę, aż spęcznieje. Następnie zalać do 1/2 szklanki wrzątku, dodać resztę słodzika, wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia (uważać, żeby nie zastygła za bardzo). Kiedy
żelatyna jest już lekko ścięta
jogurt lekko ubić robotem i dodać połowę
żelatyny, znowu chwilę wymieszać robotem.
Jogurt rozlać do 2 misek i do jednej dodać
kawę, wymieszaną z resztą
żelatny, wymieszać robotem.
Jogurt kawowy rozlać do szklanek i wstawić do lodówki (lub zamrażalnika na krócej). Kiedy stężeje zalać go
jogurtem z samą
żelatyną. Ja posypałam biały
jogurt naturalnym kakao. Kiedy zastygnie ponownie wlać resztkę
jogurtu kawowego i znowu odstawić do zastygnięcia. Całość posypać
kakao i podawać.Ja miseczki z jeszcze nie rozlanym
jogurtem trzymałam w lodówce, a szklanki chłodziłam w zamrażarce, żeby zastygały szybciej.

/wydrukuj przepis/