ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowy

Tort kokosowy

nazwa

Wykonanie

Były urodzinki to musiał być też torcik. Nie za bardzo mi to ostatnio wychodzi, ale zawzięcie piekę torty sama (2 razy do roku;) ). Tym razem impreza była pod hasłem kokosów to i torcik też. Wyszedł o dziwo całkiem smaczny. A dzięki zakupom w Przydasiowni wyglądał bardzo wiosennie.
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki (ja dałam zwykłą pszenną, ale myślę że ziemniaczana byłaby lepsza)
6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki curku
1 masło ekstra
1 żółtko (ja wsadziłam najpierw jajko na 1 minutę do wrzątku, żeby mięc pewność, że nie struję gości)
Wykonanie:
Zagotować 1 szklankę mleka z dodatkiem curku. Do drugiej szklanki mleka wsypac wiórki i mąkę i dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mlakeo z wiórkami i mąką i zagotować cały czas mieszając (jak zwykły budyń). Wystudzić
Masło ucierać z dodatkiem jajka. Następnie po 1 łyżce dodawać masę budyniową i ucierać.
Biszkopt (ja miałam z 8 jajek, ale był jednak za duży do tej ilości masy - stąd tez brak przepisu na biszkopt) przekroić na 2 części i przełożyć masą. Masę położyć tez na wierz i posypać wiórkami kokosowymi. Boki udekorowałam płatkami migdałowymi.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/02/Tort-kokosowy.html