ßßß
Gotowaliście już tej jesieni francuską zupę cebulową ? Może przyrządzicie ją razem ze mną i Julią Child? Na początek zobaczcie program kulinarny, z którego przepisy znajdują się w książce...Pierwszy odcinek programu kulinarnego "The French Chef" miał swoją premierę w bostońskiej telewizji WGBH-TV 50 lat temu, w 1963 roku. O tak, to jeszcze czasy, gdy królowały czarno-białe telewizory :) W książce, którą Polsce właśnie wydało Wydawnictwo Literackie Julia opowiada o początkach swojej kariery telewizyjnej, o tym jak przez przypadek znalazła się i pozostała w telewizji, o "idiotenkartach", które dziś zastąpiły promptery i telewizorze tak paskudnym, że chowała go w nieużywanym kominku. Autorka ze swadą opowiada jak powstawały kolejne odcinki, dlaczego w książce przepisy rozpoczynają się od odcinka 14stego i jakie kłopoty mieli ze studiem. Julia Child na ekranie pokazywała odbiorcom nawet wpadki, czy lekkie niedociągnięcia kulinarne jak przywierające do patelni ziemniaki, czy zapadająca się szarlotka. Ona po prostu gotuje, bez ściemniania :)"Francuski Szef Kuchni" jest zbiorem przepisów i opowieści Julii Child z czasów, gdy powstawał program. Wiele z nich jest nieco inną wersją przepisów z "Mastering The Art Of French Kitchen" - biblii kuchni francuskiej wydanej tuż przed powstaniem programu. "Francuski Szef" to cegła - ponad 500 stron ciasno upakowanego tekstu, bez zdjęć, czy rycin. W książce znajdziecie przepisy ze stu dwudziestu odcinków programu, podpowiedzi Julii jak radzić sobie z bardziej skomplikowanymi recepturami, przygotować wykwintne francuskie sosy, mięsa i desery. Potrawy prezentowane są w kolejności w jakiej powstawał program, a na końcu jest bardzo poręczny indeks wszystkich przepisów.
Ta książka to obowiązkowa pozycja dla każdego entuzjasty kulinariów, a w szczególności kuchni klasycznej. To baza i podstawa wiedzy kulinarnej, która stanowić może podwaliny do dalszego rozwijania rondlarskich pasji. Znajdziecie w niej przepisy na ciasta, desery, szybkie obiady w 30 minut, receptury na potrawy z mięs i dziczyzny, suflety, ryby i owoce morza, sosy, zupy, pasztety, auszpiki. Jest cały dział poświęcony ziemniakom, a także mnóstwo tricków: filetowanie indyka, szpikowanie słoniną, karmelizowane foremki, czy cukrowe niteczki. Masa, masa skondensowanej i "przetrenowanej" przez autorkę wiedzy o kuchni francuskiej.Czy wiecie, że to już d obry czas, by kupować prezenty gwiazdkowe ? Dla siebie lub kogoś bliskiego książka Julii Child będzie naprawdę wyśmienitym upominkiem.
"Francuski Szef Kuchni" Julii Child wydany jest w Polsce przez Wydawnictwo Literackie w wersji:- papierowej - oprawa broszurowa ze skrzydełkami (cena ok 34-40zł)- e-book - MOBI lub EPUB (cena ok 23zł)Jeśli macie czytnik książek, a nie przepadacie za poplamionymi kartkami książki, bardzo polecam wersję elektroniczną książki .Ja swój egzemplarz mam w wersji na Kindle i łatwość korzystania z przepisów jest niesamowita! Nie trzeba zapisywać listy składników do kupienia, ani dźwigać do sklepu całej książki. Mały ebook mam zawsze w torebce i świetnie sprawdza się przy robieniu zakupów. Ech, marzy mi się, by większość moich ulubionych książek kulinarnych była w wersji na czytniki...Zapraszam do konkursu, jeśli chcesz zdobyć własny egzemplarz. Tym razem na dodatek możesz wybrać, czy wolisz wersję papierową (mam do oddania 1 egzemplarz), czy może wersję na ebooka (2 egzemplarze).Jak wygrać?Zamieść komentarz pod tym postem (tylko jako zalogowany użytkownik) i opisz w kilku słowach:- jaka potrawa z kuchni francuskiej najbardziej zapadła Ci w pamięci i dlaczego - jakie było Twoje spotkanie z kuchnią francuską - udane, czy porażka, Francja we własnej kuchni, czy w niezwykłej podróży. Dlaczego kuchnia francuska jest dla Ciebie niezwykła?- zaznacz, czy wolisz wersję papierową książki (1 sztuka do oddania), czy e-book (2 sztuki mobi lub epub)Konkurs trwa do poniedziałku 28 października, a 3 zwycięzców ogłoszę następnego dnia, we wtorek jako komentarz do tego posta, zatem nie zapomnijcie sprawdzić, czy udało się wygrać :)