Wykonanie

Fenomenalne
ciasteczka, które przygotowane są z dodatkiem
kaszy gryczanej zmielonej na
mąkę. Są cudowne! Kiedyś zostałam nimi poczęstowana przez koleżankę mojej mamy.... Tak mi posmakowały, że poprosiłam o przepis i dzisiaj dzielę się nim z
Wami :) Takich pyszności nie wolno zostawiać tylko dla siebie ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki:300g
masła200g
mąki pszennej100g
kaszy gryczanej (surowej)300g
orzechów laskowych (lub po 100g włoskich, ziemnych i
migdałów)4
żółtka3 kopiate łyżki
cukru pudruszczypta
solikieliszek
adwocata (klik)nutella (mocno schłodzona w lodówce)50g
białej czekolady do polania
Kaszę zmielić w malakserze na gładziuteńką
mąkę. Wymieszać ją z
mąką pszenną.
Orzechy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię. Obrać ze skórki i zmielić (jeśli robimy częściowo z
migdałów należy je sparzyć i obrać ze skórki). Wszystkie składniki posiekać jak na kruche ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Z ciasta lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszczać je na placuszek. Na każdy nałożyć odrobinę nutelli a następnie sklejać kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinno wyjść ich ok. 46-48 szt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce. Wystudzone polać roztopioną w kąpieli
wodnej białą czekoladą robiąc esy floresy. Można też robić dużo mniejsze kulki (wówczas będzie ich ok 56 szt) i piec w tej samej temp.ale krócej bo ok 15 minut.Smacznego :)

