Wykonanie

Fantastyczna propozycja na wiosenne śniadanie i nie tylko. Doskonale sprawdzi sie na imprezowym
stole ciesząc zarówno oko jak i podniebienie. Do zrobienia tych marcheweczek możecie użyć swojego ulubionego ciasta kruchego lub zrobić je z gotowego
ciasta francuskiego. Pomysł krąży od jakiegoś czasu po zagranicznych blogach, a dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Na miotle . Można tez je przygotować z kruchego ciasta takiego jak na rurki z kremem tylko w wersji wytrawnej. Polecam :)propozycja I:Składniki na 12 szt:1,5 szkl
maki pszennej1
jajko1
żółtko100ml gęstej kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
solipropozycja II:Składniki na ok. 12 szt:250g
mąki pszennej125g
masła125g
śmietany 18%1/2 łyżeczki
soliponadto:
żółtko lub barwnik
pomarańczowy do posmarowaniadowolna pasta lub
sałatka do nadziewania
zielona sałata do dekoracjiWszystkie składniki kruchego ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości ok.3cm. Brzegi zawinąć do wewnątrz tworząc rulonik który nawijamy na natłuszczoną foremkę do rurek. Dokładnie smarujemy samym
żółtkiem lub
żółtkiem z dodatkiem odrobiny
pomarańczowego barwnika. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut na złoto w temp. 200 stopni.Upieczone wyjąć i wystudzić. Nadziewać ulubionymi pastami lub
sałatkami. Na końcu umocować listek
sałaty jako
natkę marchewki. Podawać od razu (wówczas są mocno kruche) Po jakimś czasie
marchewki miękną przejmując wilgoć od sałatki. Jeśli nie chcecie korzystać z ciasta kruchego doskonale sprawdzi się również
ciasto francuskie :)Smacznego :)

