Wykonanie

Myślę, że ten przepis przyda się wszystkim którzy lubią masę kajmakową. Zapewniam Was, że domowa jest cudownie kremowa i delikatna w smaku... Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast lub mazurków na Święta Wielkanocne. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje: jedną dla cierpliwych i drugą dla zabieganych. Przepis znaleziony na blogu Twoje&moje . Polecam baaardzo :)Wersja dla cierpliwych:500ml dobrego tłustego
mleka 3,5%250ml
śmietanki 30%2szkl.
cukru4 łyżki
masłaewentualne dodatki:
laska wanilii100g
gorzkiej czekolady2 łyżki gorzkiego
kakaoposiekane
orzechy lub
migdałyMleko,
śmietankę i
cukier oraz
wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia
cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć
wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i
mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać
masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.Wersja szybka:50ml dobrego tłustego
mleka 3,5%250ml
śmietanki 30%2szkl.
cukru3 łyżki
masładodatki jak wyżej
Mleko,
śmietankę i
cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i
mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać
masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)


