Wykonanie

W takie dni upalne i duszne jak dzisiaj nic nie ugasi lepiej pragnienia jak szklanka pysznej mrożonej
kawy. Jeśli dodamy do tego porcję
lodów waniliowych i
bitą śmietanę mamy już nie tylko pyszną
kawę ale i doskonały deser. Dzisiaj zapraszam Was więc na
kawę jaką zwykłam zawsze robić, gdy na zewnątrz temperatura przekracza dopuszczalne i w miarę optymalne 25 stopni ;) Polecam :)Składniki na 2 szkl:100g
lodu w kostkach + 6 kostek250 ml
mleka*3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki masy kajmakowej2 płaskie łyżeczki
cukru brązowegobita śmietanatarta czekolada lub słodkie
kakao lub
cynamon do posypania2 gałki
lodów (
waniliowe lub
czekoladowe-jeśli jednak je dodajemy warto zredukować odrobinę ilość
cukru)*część
mleka można tez zastąpić
mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Należy jednak pamiętać, że podczas miksowania z kostkami
lodu zrobi się nam baaardzo dużo piankiDo misy malaksera (musi być mocny, taki by poradził sobie z pokruszeniem
lodu) wrzucić
lód,
kawę,
mleko, masę kajmakową i
cukier. Bardzo dokładnie zmiksować. Do wysokich szklanek wrzucić po 3 kostki
lodu. Zalać
kawą do wysokości 3/4. Można dodać do każdej szklanki po gałce
lodów waniliowych. Wierzch udekorować
bitą śmietaną i posypać
czekoladą.Do
kawy można dodać też odrobinę
likieru kawowego kahula lub advocata (klik).Smacznego :)
