ßßß Cookit - przepis na Tort z ciasta francuskiego z frużeliną wiśniową, bitą śmietaną i płatkami migdałów

Tort z ciasta francuskiego z frużeliną wiśniową, bitą śmietaną i płatkami migdałów

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu obiecałam na stronie bloga na facebooku wszystkim fanom torcik...
Dzisiejszy Wpis dedykuję właśnie Wam, za to że jesteście i jest Was coraz więcej, za Waszą obecność, za komentarze, które motywują mnie nieustannie do pracy nad sobą i blogiem. Dziękuję Wam :)
Zapraszam na absolutnie pyszny a przy tym banalnie prosty w wykonaniu torcik z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną z dodatkiem chrupiących płatków migdałów.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x275g)
1 jajko
80g płatków migdałów
800g wiśni*
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
750 ml śmietany 36%
1/4 łyżeczki cynamonu
Ciasto francuskie złożyć na pół tak by powstało nam coś na wzór kwadratu. Lekko rozwałkować i wykroić koło (można to zrobić ręcznie lub np obręczą z tortownicy 24-26 cm). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Z drugim ciastem postąpić tak samo tzn: złożyć na pół, lekko rozwałkować i wykroić koło o takiej samej średnicy. Podzielić go na 12 równych trójkątów a każdy z nich posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec na złoto w 200 stopniach przez 15 min
Spód ciasta włożyć do tortownicy i zapiąć obręcz.
Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i zalać wodą tak by je przykryła. Ugotować kompot. Mąkę ziemniaczaną rozmieszac z małą ilością zimnej wody i wlać do wiśni. Powstanie nam gęsta frużelina. Lekko przestudzoną wykładamy na spód z ciasta francuskiego i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (u mnie było jej troszkę więcej więc całości nie wykładałam - została jako dodatek do deseru). W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cynamon. Owoce powinny być wystarczająco słodkie ale jeśli chcemy można śmietanę minimalnie posłodzić cukrem pudrem (ok 1/2 łyżki dodana w trakcie ubijania).
Gotową śmietanę wyłożyć na wiśnie i wyrównać. Dobrze schłodzić. Przed podaniem zdjąć obręcz. Boki obsypać płatkami migdałów a na wierzchu poukładać trójkąty z ciasta francuskiego.
Smacznego :)
*wiśnie mogą być także ze słoika wówczas potrzebujemy ich ok 550-600g. Nie wymagaja też długiego gotowania - wystarczy je zagotować.
przepis z moimi zmianami inspirowany gazetą Tina z maja 2004.
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/tort-z-ciasta-francuskiego-z-fruzelina.html