Wykonanie
Kolejny nieoceniony w smaku dodatek do ciast i deserów. O niebo lepszy od
cukru waniliowego lub
olejku. To nawet nie ma skali porównania. Pyszny smak i piękny głęboki kolor... to zalety ekstraktu
waniliowego. Proporcje dobrałam sama na podstawie zlepku wielu przepisów ;) Jego wykonanie jest banalnie proste.Wymaga jedynie czasu, jako że im dłużej leżakuje - tym ma lepszy i bogatszy smak. Polecam baaardzo.Składniki:1/2 szkl
wódki1/2 szkl.
brandy6
lasek waniliiStrąki
wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nasionka pozostawić w środku). Zalać je w słoiku wymieszanymi
alkoholami (mają być całkowicie przykryte. Jeśli strąki nie będą się mieściły należy przeciąć je dodatkowo na pół). Zamknąć słoiczek i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Co jakiś czas przemieszać słoiczkiem. Ekstrakt jest już gotowy po tygodniu jednak pełny aromat i smak osiągnie po ok 2-3 miesiącach.Dobry efekt
daje również dodanie golden
syrupu (klik) w proporcjach ok. 5:1 (np.5 łyżeczek ekstratu+1łyżeczka golden
syrupu). Niweluje on zapach
alkoholu i nadaje odrobinę
słodyczy.Smacznego :)