ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny nieoceniony w smaku dodatek do ciast i deserów. O niebo lepszy od cukru waniliowego lub olejku. To nawet nie ma skali porównania. Pyszny smak i piękny głęboki kolor... to zalety ekstraktu waniliowego. Proporcje dobrałam sama na podstawie zlepku wielu przepisów ;) Jego wykonanie jest banalnie proste.Wymaga jedynie czasu, jako że im dłużej leżakuje - tym ma lepszy i bogatszy smak. Polecam baaardzo.
Składniki:
1/2 szkl wódki
1/2 szkl. brandy
6 lasek wanilii
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nasionka pozostawić w środku). Zalać je w słoiku wymieszanymi alkoholami (mają być całkowicie przykryte. Jeśli strąki nie będą się mieściły należy przeciąć je dodatkowo na pół). Zamknąć słoiczek i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Co jakiś czas przemieszać słoiczkiem. Ekstrakt jest już gotowy po tygodniu jednak pełny aromat i smak osiągnie po ok 2-3 miesiącach.
Dobry efekt daje również dodanie golden syrupu (klik) w proporcjach ok. 5:1 (np.5 łyżeczek ekstratu+1łyżeczka golden syrupu). Niweluje on zapach alkoholu i nadaje odrobinę słodyczy.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/01/ekstrakt-waniliowy.html