Wykonanie
Słynne i uwielbiane do dziś pralinki wymyślił w 1679 r. francuski kucharz marszałka Plessis-PraslinPodobno przynoszą szczęście... Ręcznie robione, starannie przygotowane i zapakowane są świetnym prezentem dla najbliższych :)Ten przepis jest szczególnie wdzięczny ;) Prawie za każdym razem smakują inaczej w zależności od składników których użyję i które w danej chwili posiadam pod ręką ;) Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki".Gorąco polecam:)Składniki:80g
biszkoptu (mogą być resztki z
tortu czystego
biszkopta lub jakieś
biszkoptowe ciasto)80g
masła100g
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao3-4 łyżki
likieru Baileys,
Bacardi black lub innego
kawowego (ewentualnie
whisky)20g mielonych
migdałówdo obtoczenia:2-3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki
kakaoBiszkopt pokruszyć bardzo dokładnie - najlepiej malakserem.
czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrobić. (Można tez po prostu wrzucić wszystko na chwilę do malaksera :) ) Wstawić do lodówki. Jak nabierze odpowiedniej konsystencji lepić kulki i obtaczać część w
kakao, część w cukrze pudrze. Można tez obtoczyć w posiekanych drobniutko migdałach :)Smacznego :)