Wykonanie
Opis :
Lubczyk to chyba moja ulubiona
przyprawa, której często używam w kuchni. Dzisiaj bardzo prosty przepis z jej zastosowaniem i dodatkowo z
goździkami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Sos jest aromatyczny, ale o to właśnie chodziło, aby dominowały w nim
przyprawy, a nie tylko smak
mięsa.Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 6-7 porcjiSkładniki :1,200 kg
karkówki wieprzowej2 łyżki oleju/smalcu
lubczyk suszony8 całych
goździków1
liść laurowysólpieprz500 ml
wody do duszenia500 ml + 100 ml
wody do sosuPrzygotowanie :
Karkówkę obkroić z nadmiernego tłuszczu i podzielić na grubsze plastry (u mnie z takiej ilości wychodzi 8-9 plastrów).Obsypać obficie
lubczykiem z dwóch stron (patrz zdjęcie na dole).Doprawić
solą i
pieprzem z dwóch stron.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Podsmażyć każdy plaster
mięsa na patelni do momentu kiedy uzyska złoty kolor.Każdy plaster włożyć do szerszego rondla/garnka.Zalać
wodą (500 ml).Dodać
goździki.Dodać
liść laurowy.Dusić pod niecałkowitym przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy płyn zredukuje się o 2/3 objętości.Po tym czasie odkryć pokrywkę i dusić bez przykrycia do momentu, kiedy płyn prawie całkowicie się zredukuje.Pod koniec redukowania płynu obrócić
mięso na drugą stronę, aby nabrało lekkiej glazury.Zalać delikatnie
wodą (500 ml), aby
przyprawy nie spłynęły całkowicie z górnej strony
mięsa.Doprowadzić do zagotowania.Wyciągnąć
mięso z rondla i odstawić pod przykryciem, aby nie wystygło.Do
wody (100 ml) dodać
mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.Wlać mieszankę do gotującego się
wywaru z
mięsa.Doprowadzić do zagotowania i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Mięso podawać z
ziemniakami z wody/kluskami śląskimi polanymi sosem i z dodatkiem surówki lub
buraczków.