ßßß
            
        

Opis : Do dziś pamiętam czasy, kiedy w naszej kuchni nie było idealnego przepisu na włoską pizzę. Mama zawsze robiła pizzę taką bardziej polską, czyli przypominającą bułkę drożdżową i o dziwo trudno było zdobyć przepis na taką pizzę, jaką ja Wam dziś proponuję. Jedynym wyjściem były pizzerie. Na szczęście w dobie internetu od niewielu, bo dopiero od 3 lat jestem w posiadaniu przepisów na pizzę włoską. Ta, którą dziś przedstawiam jest na razie najlepszą domową wersją, jaką jedliśmy - oczywiście biorąc pod uwagę ciasto średnie i zapieczoną jędrną skórkę.Na pizzę o grubym cieście jeszcze przyjdzie czas, ponieważ to nasza druga ulubiona pizza. Mam nadzieję, że jeszcze się ich trochę nazbiera :)Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia włoska; przepis z internetuIlość : 2 pizze o średnicy 24-26 cmSkładniki Na Zaczyn :1/8 kostki drożdży1 łyżka mąki0,5 szkl. wody0,5 pełnej łyżeczki cukruSkładniki Na Ciasto Właściwe :350 g mąki pszennej0,5 płaskiej łyżki soli0,5 szkl. ciepłej wody2 łyżki olejuSkładniki Dodatkowe :Sos Pomidorowy Do Pizzy200 g sera mozarella*100 g sera żółtego** ilość sera można zmniejszyć i dodać inne ulubione składnikiPrzygotowanie Zaczynu :Na dnie małego garnuszka/kubka pokruszyć drożdże.Dodać resztę składników.Wymieszać.Pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu do momentu, kiedy drożdże zaczną "pracować" (zaczyn urośnie).Przygotowanie Ciasta Właściwego :Do większej miski przesiać mąkę (na początek może być dodana większa połowa).Dodać sól.Wymieszać.Wlać wodę.Dodać olej.Dodać zaczyn.Wymieszać ciasto, aby składniki połączyły się.Dodać pozostałą mąkę.Wyrabiać do momentu, kiedy z ciasta powstanie jednolita, gładka kula, która będzie odstawać od brzegów miski.Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do momentu, kiedy podwoi swą objętość (tj. ok 1-1 , 5 godz.).Po tym czasie ciasto wyciągnąć z miski, krótko wyrobić, aby pozbyć się z niego puszystości.Podzielić na dwie równe części.Utworzyć 2 równe kule.Rozwałkować ciasto na średnicę 24-26 cm dla uzyskania średniej grubości ciasta, a dla uzyskania cienkiego ciasta należy ją rozwałkować jeszcze bardziej (można użyć sposobu poniżej pokazanego-2 cm krawędzi pizzy pozostawiając grubsze, a centralną część ciasta cienką).Rozgrzać piekarnik do 250*C.Dno blaszki do pieczenia ( u mnie tortownica) wysmarować olejem.Ciasto posypać z wierzchu mąką pszenną, dzięki czemu uniknie przypaleniu.Ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia (bez obręczy).Każdą pizzę posmarować po równo Sosem Pomidorowym Do Pizzy, pozostawiając 1-2 cm nieposmarowanych brzegów.Na każdą pizzę wyłożyć po równo starty żółty ser, a następnie mozzarellę (mozzarellę możemy wyłożyć tak jak ja w połowie pieczenia, aby ta tylko rozpuściła się, ale nie zapiekła).Pizzę włożyć do piekarnika.Piec 10-15 min. do momentu, kiedy zarumienią się boki pizzy.