ßßß

Opis : Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne mięso. W smaku odbiega od schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni.Sos pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu mięsnego.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 3-4 porcjeSkładniki Podstawowe :1 kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)sólpieprz kolorowy gruboziarnistymargaryna/masło+olej do smażeniawoda do podlewania mięsa (2*200 ml)200 ml + 100 ml wody2 płaskie łyżki mąki pszennej1 płaska łyżeczka cukru2 łyżki soku z cytryny1 łyżka słodkiej śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)sólpieprz kolorowyPrzygotowanie Mięsa :Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.Przyprawić średnio solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność pieprzu do mięsa, co w tym przypadku jest ważne).Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo pieprzem.Rozgrzać tłuszcz.Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.Podlać jednorazowo 200. ml wody.Przykryć mięso i dusić na średnim płomieniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.Mięso obrócić na drugą stronę.Powtórzyć czynność z wodą i duszeniem mięsa.
Przygotowanie Sosu :Zalać mięso 200. ml wody.Doprowadzić do zagotowania.Wyciągnąć mięso z wywaru.Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.Składniki na sos (oprócz 100. ml wody, soli i pieprzu) połączyć ze sobą.Wlać gotową mieszankę do gotującego się wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.Odstawić z płomienia.Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.Podawać mięso polane sosem pieprzowo-cytrynowym lub mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi, ziemniakami, surówką/sałatką.