ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki W Sosie Pieprzowo-Cytrynowym

Polędwiczki W Sosie Pieprzowo-Cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Opis : Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne mięso. W smaku odbiega od schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni.
Sos pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu mięsnego.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 3-4 porcje
Składniki Podstawowe :
1 kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
sól
pieprz kolorowy gruboziarnisty
margaryna/masło+olej do smażenia
woda do podlewania mięsa (2*200 ml)
200 ml + 100 ml wody
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka słodkiej śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)
sól
pieprz kolorowy
Przygotowanie Mięsa :
Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.
Przyprawić średnio solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.
Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność pieprzu do mięsa, co w tym przypadku jest ważne).
Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo pieprzem.
Rozgrzać tłuszcz.
Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.
Podlać jednorazowo 200. ml wody.
Przykryć mięso i dusić na średnim płomieniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.
Mięso obrócić na drugą stronę.
Powtórzyć czynność z wodą i duszeniem mięsa.
Przygotowanie Sosu :
Zalać mięso 200. ml wody.
Doprowadzić do zagotowania.
Wyciągnąć mięso z wywaru.
Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.
Składniki na sos (oprócz 100. ml wody, soli i pieprzu) połączyć ze sobą.
Wlać gotową mieszankę do gotującego się wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.
Odstawić z płomienia.
Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podawać mięso polane sosem pieprzowo-cytrynowym lub mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi, ziemniakami, surówką/sałatką.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/poledwiczki-w-sosie-pieprzowo.html