Wykonanie


Opis :
Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne
mięso. W smaku odbiega od
schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego
mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni.Sos
pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy
sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu
mięsnego.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 3-4 porcjeSkładniki Podstawowe :1 kawałek
polędwicy wieprzowej (600 g)
sólpieprz kolorowy gruboziarnistymargaryna/masło+olej do smażenia
woda do podlewania
mięsa (2*200 ml)200 ml + 100 ml
wody2 płaskie łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
cukru2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka słodkiej
śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)
sólpieprz kolorowyPrzygotowanie
Mięsa :
Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.Przyprawić średnio
solą i dość obficie świeżo zmielonym
pieprzem.Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność
pieprzu do
mięsa, co w tym przypadku jest ważne).
Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo
pieprzem.Rozgrzać tłuszcz.Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.Podlać jednorazowo 200. ml
wody.Przykryć
mięso i dusić na średnim płomieniu, aż
woda prawie całkowicie wyparuje.
Mięso obrócić na drugą stronę.Powtórzyć czynność z
wodą i duszeniem
mięsa.

Przygotowanie Sosu :Zalać
mięso 200. ml
wody.Doprowadzić do zagotowania.Wyciągnąć
mięso z
wywaru.Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.Składniki na sos (oprócz 100. ml
wody,
soli i
pieprzu) połączyć ze sobą.Wlać gotową mieszankę do gotującego się
wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.Odstawić z płomienia.Doprawić
solą i
pieprzem w razie potrzeby.Podawać
mięso polane sosem
pieprzowo-
cytrynowym lub
mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi,
ziemniakami, surówką/sałatką.