Wykonanie
Opis : Serniczki powstały z kremowego
serka i ubitej
śmietany kremówki, więc w połączeniu są jak gęsta, lekka, kremowa masa serowa. Spód
ciasteczkowy smakuje jak upieczony, ponieważ jest bardzo zwarty, dzięki połączeniu
masła i lepkiego
syropu. A sos
porzeczkowy idealnie pasuje do reszty, ponieważ dodaje kwasowości i lekkiej
słodyczy przez co całość nie jest mdła.Pochodzenie : przepis własny (inspirowałam się popularnymi deserami sernikowymi)Ilość : 4 desery o poj. 250 mlSkładniki Na Spód
Ciasteczkowy :100 g
herbatników Digestives1 łyżka
masła1 łyżka Golden
SyrupSkładniki Na Masę
Serową :0,5 kg
serka kremowego ( np. Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)0,5 szkl.
cukru pudru200 ml
śmietany kremówki (30%)5 czubatych łyżek
dżemu porzeczkowego2-3 łyżki zimnej lub letniej przegotowanej
wodyPrzygotowanie
Spodu Ciasteczkowego :
Herbatniki rozdrobnić w malakserze/blenderze z dużymi nożami lub włożyć do próżniowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem.Rozpuścić
masło.Dodać do niego Golden
Syrup.Wymieszać.Wlać do rozdrobionych
ciasteczek.Wymieszać.Do każdego naczynia wyłożyć po równo masę
ciasteczkową.Ubić masę łyżką, wyrównując ją.Przygotowanie Masy Serowej :Ubić
śmietanę kremówkę do gęstej konsystencji.Utrzeć/Zmiksować
ser wraz z
cukrem przez ok. 2 min.Dodać ubitą
śmietanę.Zmiksować wszystko do połączenia się składników przez krótką chwilę, czyli kilka sekund.Wyłożyć masę po równo do każdego naczynia na spód
ciasteczkowy.Przygotowanie Sosu
Porzeczkowego :Do
dżemu dodać
wodę i wymieszać, aż powstanie jednolity sos.Wylać sos po równo do każdego naczynia na masę
serową.Przygotowanie Końcowe :Deser schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce i podawać.