ßßß Cookit - przepis na Składniki Na Sos Porzeczkowy :

Składniki Na Sos Porzeczkowy :

nazwa

Wykonanie

Opis : Serniczki powstały z kremowego serka i ubitej śmietany kremówki, więc w połączeniu są jak gęsta, lekka, kremowa masa serowa. Spód ciasteczkowy smakuje jak upieczony, ponieważ jest bardzo zwarty, dzięki połączeniu masła i lepkiego syropu. A sos porzeczkowy idealnie pasuje do reszty, ponieważ dodaje kwasowości i lekkiej słodyczy przez co całość nie jest mdła.
Pochodzenie : przepis własny (inspirowałam się popularnymi deserami sernikowymi)
Ilość : 4 desery o poj. 250 ml
Składniki Na Spód Ciasteczkowy :
100 g herbatników Digestives
1 łyżka masła
1 łyżka Golden Syrup
Składniki Na Masę Serową :
0,5 kg serka kremowego ( np. Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)
0,5 szkl. cukru pudru
200 ml śmietany kremówki (30%)
5 czubatych łyżek dżemu porzeczkowego
2-3 łyżki zimnej lub letniej przegotowanej wody
Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego :
Herbatniki rozdrobnić w malakserze/blenderze z dużymi nożami lub włożyć do próżniowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem.
Rozpuścić masło.
Dodać do niego Golden Syrup.
Wymieszać.
Wlać do rozdrobionych ciasteczek.
Wymieszać.
Do każdego naczynia wyłożyć po równo masę ciasteczkową.
Ubić masę łyżką, wyrównując ją.
Przygotowanie Masy Serowej :
Ubić śmietanę kremówkę do gęstej konsystencji.
Utrzeć/Zmiksować ser wraz z cukrem przez ok. 2 min.
Dodać ubitą śmietanę.
Zmiksować wszystko do połączenia się składników przez krótką chwilę, czyli kilka sekund.
Wyłożyć masę po równo do każdego naczynia na spód ciasteczkowy.
Przygotowanie Sosu Porzeczkowego :
Do dżemu dodać wodę i wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
Wylać sos po równo do każdego naczynia na masę serową.
Przygotowanie Końcowe :
Deser schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce i podawać.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/kremowe-serniczki-na-zimno-z-sosem.html