ßßß
            
        

Opis : Serniczki powstały z kremowego serka i ubitej śmietany kremówki, więc w połączeniu są jak gęsta, lekka, kremowa masa serowa. Spód ciasteczkowy smakuje jak upieczony, ponieważ jest bardzo zwarty, dzięki połączeniu masła i lepkiego syropu. A sos porzeczkowy idealnie pasuje do reszty, ponieważ dodaje kwasowości i lekkiej słodyczy przez co całość nie jest mdła.Pochodzenie : przepis własny (inspirowałam się popularnymi deserami sernikowymi)Ilość : 4 desery o poj. 250 mlSkładniki Na Spód Ciasteczkowy :100 g herbatników Digestives1 łyżka masła1 łyżka Golden SyrupSkładniki Na Masę Serową :0,5 kg serka kremowego ( np. Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)0,5 szkl. cukru pudru200 ml śmietany kremówki (30%)5 czubatych łyżek dżemu porzeczkowego2-3 łyżki zimnej lub letniej przegotowanej wodyPrzygotowanie Spodu Ciasteczkowego :Herbatniki rozdrobnić w malakserze/blenderze z dużymi nożami lub włożyć do próżniowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem.Rozpuścić masło.Dodać do niego Golden Syrup.Wymieszać.Wlać do rozdrobionych ciasteczek.Wymieszać.Do każdego naczynia wyłożyć po równo masę ciasteczkową.Ubić masę łyżką, wyrównując ją.Przygotowanie Masy Serowej :Ubić śmietanę kremówkę do gęstej konsystencji.Utrzeć/Zmiksować ser wraz z cukrem przez ok. 2 min.Dodać ubitą śmietanę.Zmiksować wszystko do połączenia się składników przez krótką chwilę, czyli kilka sekund.Wyłożyć masę po równo do każdego naczynia na spód ciasteczkowy.Przygotowanie Sosu Porzeczkowego :Do dżemu dodać wodę i wymieszać, aż powstanie jednolity sos.Wylać sos po równo do każdego naczynia na masę serową.Przygotowanie Końcowe :Deser schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce i podawać.