Wykonanie
To taka oszukana pizza ale spodobał mi się pomysł zrobienia jej na
pieczywie tostowym. Pizze zrobiłam dokładnie według przepisu jeśli chodzi o składniki ale pomimo tego, że lubię
pomidory, to nie smakowały mi takie zapiekane. Poza tym na wierzch poszedł
serek topiony, który w temperaturze 180 stopni, a w takiej zapiekałam przez 15 minut (w przepisie nie była podana temperatura) nie stopił się. Niemniej jednak, uważam, że warto wykorzystać pomysł na taką pizzę używając właśnie
chleba tostowego, bo dzięki temu można stworzyć naprawdę szybką przekąskę z ulubionymi składnikami.8-9 kromek
chleba tostowego (w zależności jaką mamy formę do zapiekania)40 dag
pieczarek2 średnie
pomidory1 mała
cebula4 trójkąciki
sera topionego (użyłam 2 kostki prostokątnego
serka topionego, każdy po 100g)
olejsól,
pieprzsuszony
tymianekPieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją na 2 łyżkach
oleju (ja przesmażam zawsze na
maśle). Gdy
zrobi się złocista dodajemy
pieczarki i dusimy, aż trochę zmiękną. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na dużej, wysmarowanej
olejem formie układamy pojedynczą warstwę
pieczywa. Wykładamy
pieczarki i
pomidory pokrojone w plasterki. Na wierzchu układamy cienkie plasterki
serka topionego. Całość posypujemy
tymiankiem i skrapiamy
olejem. Zapiekamy 15 minut. W przepisie nie było podanej temperatury, a ja zapiekałam 180 stopniach. Jednak radzę podnieść temperaturę do 190 stopni, ewentualnie dłużej zapiekać tak, żeby
ser się stopił, a
chleb tostowy lekko się zrumienił.Źródło: "Smaczny krążek" - Płyta multumedialnaSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u