ßßß Cookit - przepis na Pizza ekspresowa

Pizza ekspresowa

nazwa

Wykonanie

To taka oszukana pizza ale spodobał mi się pomysł zrobienia jej na pieczywie tostowym. Pizze zrobiłam dokładnie według przepisu jeśli chodzi o składniki ale pomimo tego, że lubię pomidory, to nie smakowały mi takie zapiekane. Poza tym na wierzch poszedł serek topiony, który w temperaturze 180 stopni, a w takiej zapiekałam przez 15 minut (w przepisie nie była podana temperatura) nie stopił się. Niemniej jednak, uważam, że warto wykorzystać pomysł na taką pizzę używając właśnie chleba tostowego, bo dzięki temu można stworzyć naprawdę szybką przekąskę z ulubionymi składnikami.
8-9 kromek chleba tostowego (w zależności jaką mamy formę do zapiekania)
40 dag pieczarek
2 średnie pomidory
1 mała cebula
4 trójkąciki sera topionego (użyłam 2 kostki prostokątnego serka topionego, każdy po 100g)
olej
sól, pieprz
suszony tymianek
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją na 2 łyżkach oleju (ja przesmażam zawsze na maśle). Gdy zrobi się złocista dodajemy pieczarki i dusimy, aż trochę zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej, wysmarowanej olejem formie układamy pojedynczą warstwę pieczywa. Wykładamy pieczarki i pomidory pokrojone w plasterki. Na wierzchu układamy cienkie plasterki serka topionego. Całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy olejem. Zapiekamy 15 minut. W przepisie nie było podanej temperatury, a ja zapiekałam 180 stopniach. Jednak radzę podnieść temperaturę do 190 stopni, ewentualnie dłużej zapiekać tak, żeby ser się stopił, a chleb tostowy lekko się zrumienił.
Źródło: "Smaczny krążek" - Płyta multumedialna
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331197322,title,Pizza-ekspresowa,index.html