ßßß Cookit - przepis na Sos aioli z pieczonego czosnku

Sos aioli z pieczonego czosnku

nazwa

Wykonanie

0
1 5
kwestiasmaku
5 / 5 stars
Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(1 głos )
5
Sos aioli z pieczonego czosnku
Składniki
2 porcje
1 cała główka czosnku
oliwa extra vergine
sól i świeżo zmielony pieprz
150 ml majonezu
sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżki oliwy. Piec przez ok. 60 minut, do czasu aż czosnek będzie bardzo miękki. Wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-aioli-z-pieczonego-czosnku