Wykonanie
Dziś w trzeci czwartek listopada we Francji jak i na całym świecie obchodzone jest święto Beaujolais Nouveau Day. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym
moda rozpowszechniła się na cały świat. Beaujolais Nouveau to
młode, lekkie i cierpkie
czerwone wino, pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji.Miałem okazję dziś spróbować tego
wina i
mogę przyznać, że jest lekko kwaskowate, w miarę dobre, ale jakoś specjalnie nie przypadło mi do gustu.A dla was na chłodne dni, które powoli się do nas zbliżają przygotowałem grzane
wino z dodatkiem
imbiru oraz
limonki.
Wino z takimi dodatkami jest trochę ostre i bardzo dobrze rozgrzewa.Składniki:- pół szklanki
wody- sok wyciśnięty z
limonki- skórka z
limonki- jedna gwiazdka
anyżu- łyżeczka
cukru- szklanka półsłodkiego
wina czerwonego- kawałek startego
imbiru- szczypta
kardamonuPrzygotowanie:Do rondelka wlewamy
wodę. Dodajemy sok i skórkę z
limonki, starty
imbir,
cukier,
kardamon oraz
anyż. Stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotować wlewamy
wino i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do kieliszka i możemy się rozgrzewać:)