Wykonanie
Kolejne brownies
truflowe, które tak bardzo lubię za kremową konsystencję, wilgotność i intensywnie
czekoladowy smak. Tym razem z dodatkiem
kawy i
białej czekolady .
Kawa nie jest zbyt dominująca,
czekolada gra tutaj zdecydowanie pierwsze skrzypce. Spore kawałki
białej czekolady lekko łagodzą ostry smak ciemnej
czekolady a jednocześnie intensyfikują doznania smakowe. To brownies rozpływa się w ustach. Niebagatelna zaleta brownies to szybkość z jaką możemy upiec to ciasto - idealne dla niezapowiedzianych gości. Bogate, intensywne w smaku, luksusowe i bardzo smaczne. Polecam.
240 g ciemnej
czekolady (minimum 70% )100 g
masła2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (u mnie miarka mielonej ziarnistej)3 łyżki
wody (u mnie 3 łyżki
espresso)3
jajka135 g drobnego
cukru trzcinowego (golden caster suger), można użyć drobnego białego55 g
mąki70 g
białej czekolady, posiekanej
kakao, do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 150 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 18 cm.
Czekoladę i
masło wkładamy do żaroodpornej miski i umieszczamy nad rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy, do rozpuszczenia
czekolady. Odstawiamy do wystudzenia.Gdy używamy
kawy rozpuszczalnej:
kawę umieszczamy w kubku i zalewamy 3 lyżkami goracej
wody, mieszamy do rozpuszczenia
kawy. Odstawiamy.
Jajka i
cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Mieszamy z
kawą.
Mąkę przesiewamy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Na koniec mieszamy z kawałkami
białej czekolady.Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 20-25 minut. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia, posypujemy
kakao i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki " Popina book of baking"