ßßß Cookit - przepis na Brownies truflowe z kawą i białą czekoladą

Brownies truflowe z kawą i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Kolejne brownies truflowe, które tak bardzo lubię za kremową konsystencję, wilgotność i intensywnie czekoladowy smak. Tym razem z dodatkiem kawy i białej czekolady . Kawa nie jest zbyt dominująca, czekolada gra tutaj zdecydowanie pierwsze skrzypce. Spore kawałki białej czekolady lekko łagodzą ostry smak ciemnej czekolady a jednocześnie intensyfikują doznania smakowe. To brownies rozpływa się w ustach. Niebagatelna zaleta brownies to szybkość z jaką możemy upiec to ciasto - idealne dla niezapowiedzianych gości. Bogate, intensywne w smaku, luksusowe i bardzo smaczne. Polecam.
240 g ciemnej czekolady (minimum 70% )
100 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie miarka mielonej ziarnistej)
3 łyżki wody (u mnie 3 łyżki espresso)
3 jajka
135 g drobnego cukru trzcinowego (golden caster suger), można użyć drobnego białego
55 g mąki
70 g białej czekolady, posiekanej
kakao, do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Czekoladę i masło wkładamy do żaroodpornej miski i umieszczamy nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy używamy kawy rozpuszczalnej: kawę umieszczamy w kubku i zalewamy 3 lyżkami goracej wody, mieszamy do rozpuszczenia kawy. Odstawiamy.
Jajka i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Na koniec mieszamy z kawałkami białej czekolady.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 20-25 minut. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia, posypujemy kakao i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki " Popina book of baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/brownies-truflowe-z-kawa-i-biaa.html