ßßß
Ciasto:Blaszka o średnicy ok 21 cm100 g ciemnej czekolady (70%); połamanej2 łyżki mocnej kawy (espresso lub 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 2 łyżkami gorącej wody)100 g niesolonego masła; w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru plus 2 łyżki ekstra2 duże jajka; w temperaturze pokojowejpo szczypcie cream of tartar i soli50 g mielonych migdałów1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów65 g mąkiPolewa:100 g ciemnej czekolady (70%); połamanej1 łyżka mocnej kawy (espresso lub 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżkami gorącej wody)100 g niesolonego masła; w temperaturze pokojowejDo dekoracji:75 g ciemnej czekolady (70%); połamanejkakao lub cukier puder; do posypania (opcjonalnie)Ciasto:Do miski włóż czekoladę z kawą rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia, a w tym czasie przygotuj resztę ciasta.
Masło utrzyj na kremową masę, dodaj 100 g cukru i ubijaj aż masa stanie się jasna i puszysta. Pojedynczo dodawaj żółtka, dobrze ubijając po dodaniu każdego z nich.
Lekko ubij białka. Dodaj cream o tartar i sól, ubijaj do czasu powstania miękkich górek, wtedy wsyp 2 łyżki cukru i kontynuuj ubijanie jeszcze przez minutę lub aż masa będzie sztywna.
Łyżką wymieszaj czekoladę z masłem. Wsyp migdały i olejek. Wmieszaj 1/4 białek.
Kiedy masa się połączy przesiej do niej połowę mąki, wymieszaj. Dodaj połowę białek, delikatnie wymieszaj. Powtórz z pozostałą mąką i białkami.
Przełóż ciasto do blaszki (dno wyłóż papierem do pieczenia) i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do czasu aż patyczek wetknięty w połowie drogi pomiędzy środkiem, a ścianką blaszki, będzie suchy. Uważaj żeby nie piec zbyt długo-środek ciasta powinien być jeszcze wilgotny. Po wyjęciu z piekarnika ostrym nożem obkrój boki ciasta i pozostaw na 5 minut do przestudzenia. Następnie wyjmij z blaszki i wystudź na kratce.
Polewa:Rozpuść czekoladę z kawą tak samo jak poprzednio. Zdejmij miskę z garnka i partiami wmieszaj masło; powstanie delikatna, lśniąca polewa. Pozostaw do wystudzenia, mieszając co jakiś czas, do momentu aż masa stanie się gęstsza i będzie możliwa do smarowania.Rozsmaruj na wierzchu i bokach ciasta.
Dekoracja:Rozpuść czekoladę i rozsmaruj cienką warstwą na papierze do pieczenia lub sylikonowej macie. Pozostaw do stwardnienia w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (kropelki wody osadzą się na czekoladzie i kiedy ją wyjmiesz zrobi się biały nalot), następnie ostrożnie połam na kawałki.
Powtykaj odłamki czekolady w ciasto. Jeśli chcesz posyp je kakao lub cukrem pudrem.