Wykonanie
Bogate w
czekoladę ciasto
czekoladowo migdałowe, pokryte i udekorowane jeszcze większą ilością
czekolady. Przepis na Queen of Sheba pochodzi z Francji. Dawna Amerykańska pisarka kulinarna Julia
Child,która niewątpliwie francuską kuchnię kochała,powiedziała, że to było pierwsze
francuskie ciasto jakie jadła, i które pozostało jej ulubionym.Moim ulubionym
ciastem nie jest, ponieważ jak dla mnie jest w nim zbyt wiele tej ciemnej
czekolady. Jednak zrobię je jeszcze, tylko że na polewę użyję
mlecznej czekolady. Samo ciasto bez tej polewy jest bardzo dobre, a polewa z
gorzkiej czekolady nadaje mu goryczy, za którą ja nie przepadam. Zawsze mając do wyboru
mleczną i ciemną
czekoladę, wybiorę tą pierwszą.Mojemu Mężowi, smakowało bardziej niż mi.Skorzystałam z przepisu, z książki "The Great British Bake Off", którą dostałam od Niego przed operacją. Wiedział jak mi poprawić humor ;)
Ciasto:Blaszka o średnicy ok 21 cm100 g ciemnej
czekolady (70%); połamanej2 łyżki mocnej
kawy (
espresso lub 1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 2 łyżkami gorącej
wody)100 g niesolonego
masła; w temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru plus 2 łyżki ekstra2 duże
jajka; w temperaturze pokojowejpo szczypcie cream of
tartar i
soli50 g mielonych
migdałów1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałów65 g
mąkiPolewa:100 g ciemnej
czekolady (70%); połamanej1 łyżka mocnej
kawy (
espresso lub 1/4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżkami gorącej
wody)100 g niesolonego
masła; w temperaturze pokojowejDo dekoracji:75 g ciemnej
czekolady (70%); połamanej
kakao lub
cukier puder; do posypania (opcjonalnie)Ciasto:Do miski włóż
czekoladę z
kawą rozpuść w kąpieli
wodnej. Odstaw do ostudzenia, a w tym czasie przygotuj resztę ciasta.
Masło utrzyj na kremową masę, dodaj 100 g
cukru i ubijaj aż masa stanie się jasna i puszysta. Pojedynczo dodawaj
żółtka, dobrze ubijając po dodaniu każdego z nich.
Lekko ubij
białka. Dodaj cream o
tartar i
sól, ubijaj do czasu powstania miękkich górek, wtedy wsyp 2 łyżki
cukru i kontynuuj ubijanie jeszcze przez minutę lub aż masa będzie sztywna.
Łyżką wymieszaj
czekoladę z
masłem. Wsyp
migdały i olejek. Wmieszaj 1/4
białek.
Kiedy masa się połączy przesiej do niej połowę
mąki, wymieszaj. Dodaj połowę
białek, delikatnie wymieszaj. Powtórz z pozostałą
mąką i
białkami.
Przełóż ciasto do blaszki (dno wyłóż papierem do pieczenia) i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do czasu aż patyczek wetknięty w połowie
drogi pomiędzy środkiem, a ścianką blaszki, będzie suchy. Uważaj żeby nie piec zbyt długo-środek ciasta powinien być jeszcze wilgotny. Po wyjęciu z piekarnika
ostrym nożem obkrój boki ciasta i pozostaw na 5 minut do przestudzenia. Następnie wyjmij z blaszki i wystudź na kratce.
Polewa:Rozpuść
czekoladę z
kawą tak samo jak poprzednio. Zdejmij miskę z garnka i partiami wmieszaj
masło; powstanie delikatna, lśniąca polewa. Pozostaw do wystudzenia, mieszając co jakiś czas, do momentu aż masa stanie się gęstsza i będzie możliwa do smarowania.Rozsmaruj na wierzchu i bokach ciasta.
Dekoracja:Rozpuść
czekoladę i rozsmaruj cienką warstwą na papierze do pieczenia lub sylikonowej macie. Pozostaw do stwardnienia w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (kropelki
wody osadzą się na
czekoladzie i kiedy ją wyjmiesz
zrobi się biały nalot), następnie ostrożnie połam na kawałki.
Powtykaj odłamki
czekolady w ciasto. Jeśli chcesz posyp je
kakao lub
cukrem pudrem.