ßßß
Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejCiasto225 g masła225 g mąki żytniej lub pszennej tortowej (ja użyłam żytniej i Pan Domu był zachwycony smakiem)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kakao225 g drobnego cukru trzcinowego4 jajka3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozrobione z 2 łyżkami wodyPolewa:100- 115 g białej czekolady55 g masła3 łyżki mleka175 g cukru pudruForma do pieczenia: 26 x 15 cm lub 28 x 18 cmPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko do miski. Dodaj roztopione masło, cukier trzcinowy, jajka oraz przygotowana wcześniej kawę (wystudzoną). Dokładnie wymieszaj- ja użyłam miksera, pracując na najmniejszych obrotach.Formę wysmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ⁰ C na 35- 40 minut.W momencie, gdy ciasto będzie gotowe przygotuj polewę.Czekoladę, masło i mleko połącz za pomocą kąpieli wodnej (miskę ustaw nad rondelkiem z gotująca się wodą) i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj kakao lub wiórkami czekoladowymi.Inspiracja/ źródło przepisu: Książka „Przysmaki z czekolady”