Wykonanie
Prawdopodobnie większość z Was uwielbia
kawę! Dlatego też poniższy przepis jest dokładnie tym, który powinnyście wypróbować w swojej kuchni. Uwaga! Ciasto uzależnia podobnie jak
kawa i równie dobrze smakuje kiedy jest popijana pysznym
espresso :).
Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejCiasto225 g
masła225 g
mąki żytniej lub pszennej tortowej (ja użyłam żytniej i Pan Domu był zachwycony smakiem)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao225 g drobnego
cukru trzcinowego4
jajka3 łyżki
kawy rozpuszczalnej rozrobione z 2 łyżkami
wodyPolewa:100- 115 g
białej czekolady55 g
masła3 łyżki
mleka175 g
cukru pudruForma do pieczenia: 26 x 15 cm lub 28 x 18 cmPrzygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiej przez sitko do miski. Dodaj roztopione
masło,
cukier trzcinowy,
jajka oraz przygotowana wcześniej
kawę (wystudzoną). Dokładnie wymieszaj- ja użyłam miksera, pracując na najmniejszych obrotach.Formę wysmaruj
masłem i wyłóż pergaminem. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ⁰ C na 35- 40 minut.W momencie, gdy ciasto będzie gotowe przygotuj polewę.
Czekoladę,
masło i
mleko połącz za pomocą kąpieli
wodnej (miskę ustaw nad rondelkiem z gotująca się
wodą) i mieszaj aż
czekolada się rozpuści. Dodaj
cukier puder i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj
kakao lub wiórkami czekoladowymi.Inspiracja/ źródło przepisu: Książka „Przysmaki z czekolady”