Wykonanie
Brownies
cappuccino odbiegaja nieco od klasycznego, zarówno konsystencją ciasta jak i smakiem. Nie jest tak wilgotne, bardziej przypomina murzynka, no i nie
czekolada, ale
kawa ma tutaj decydujący wpływ na smak ciasta. I to właśnie
kawa nadaje temu ciastu ten ciemny kolor. Rozświetlony miłym i bardzo smacznym dodatkiem - polewą z
białej czekolady . Dzięki polewie ciasto nie tylko zyskuje na wilgotności i słodkości, ale również na atrakcyjności. Polecam nie tylko amatorom
kawy.Przepis z "Coffee morninig cakes" wydawnictwa Parragon.
225 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia225 g
mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao, plus dodatkowo do posypania225 g drobnego
cukru trzcinowego(golden caster)4
jajka, ubite3 łyżki
kawy instant, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej
wody, wystudzonePolewa:115 g
białej czekolady, w kawałkach55 g
masła, miękkiego3 łyżki
mleka175 g
cukru pudruPiekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao do miski, po czym dodajemy
masło,
cukier,
jajka i
kawę. Dobrze ubijamy i wykładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.Pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, wykładamy na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.By przygotować polewę, umieszczamy
czekoladę,
masło i
mleko w misce nad rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy miskę i mieszamy płynną masę z
cukrem pudrem do gładkości. Smarujemy wierzch ciasta, posypujemy
kakao. Kroimy na kwadraty.