ßßß
225 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia225 g mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kakao, plus dodatkowo do posypania225 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)4 jajka, ubite3 łyżki kawy instant, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody, wystudzonePolewa:115 g białej czekolady, w kawałkach55 g masła, miękkiego3 łyżki mleka175 g cukru pudruPiekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do miski, po czym dodajemy masło, cukier, jajka i kawę. Dobrze ubijamy i wykładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.Pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, wykładamy na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.By przygotować polewę, umieszczamy czekoladę, masło i mleko w misce nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy miskę i mieszamy płynną masę z cukrem pudrem do gładkości. Smarujemy wierzch ciasta, posypujemy kakao. Kroimy na kwadraty.