Wykonanie
Najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek
jadłam. Miałam zjeść tylko jedną na spróbowanie, a skończyło się na kilku. Każdy musi spróbować choć raz upiec je samemu i jestem pewna, że to nie będzie ostatni raz.
Przepis:Jasne ciasto:1 szklanka
mąki tortowej,1/2 szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,45g
masła - roztopić,1
jajko,pół szklanki
mleka,8g
cukru waniliowego.Ciemne ciasto:1 szklanka
mąki tortowej,1/2 szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,45g
masła1
jajko,pół szklanki
mleka,8g
cukru waniliowego,dwie płaskie łyżki
kakao.Ponadto :
budyń waniliowy, który należy zrobić w 0.37l
mleka ( jeżeli na opakowaniu jest napisane, że jest na 0.5l ) i pozostawić do ostygnięcia,roztopiona
czekolada do polania muffinek.Przygotowanie:Przygotować dwie miski.
Pierwsza miska ( składniki na jasne ciasto):
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy dokładnie wymieszać.
Druga miska ( składniki na ciemne ciasto ):
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
kakao dokładnie wymieszać.
Przygotować dwie mniejsze miski, w których mieszamy mokre składniki, tzn.
jajko, roztopione
masło i
mleko. Wymieszać z suchymi składnikami.
Gotowe ciasto można wykładać do foremek. Na dno foremek nakładamy pierwszą warstwę ciasta.
Następnie wyłożyć większą łyżeczkę budyniu.
I kolejną warstwę, przeciwny kolor do
spodu. Foremki nie uzupełniać do pełna, gdyż ciasto wyrośnie.
Piec ok.20 min. w temp.190-200stopni. Gdy lekko ostygną polać lekko
czekoladą. Muffinek wychodzi więcej niż mam na zdjęciu - gdzieś ok.20 powinno wyjść.
Smacznego!!!