Wykonanie
Nazwa "cupcake" pochodzi od angielskiego "
cake" (ciasto) i "cup" (kubek), jako skrót od "teacup" (filiżanka), ponieważ jest jej rozmiarów. Są bardzo pyszne i znikają w błyskawicznym tempie. Moje są
czekoladowe z
bitą śmietaną i jajeczkami.
Życzę wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych w rodzinnym gronie, pachnących wiosną! : )Składniki (ok.15 szt):- 2 szklanki
mąki,- 1/2 szklanki
cukru,- 1 łyżka
cukru waniliowego,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 3 łyżki
kakao,- 1/2 szklanki
mleka,- 1
jajko,- 125g miękkiego
masła,
do dekoracji:- 250ml
śmietany kremówki,- 1 łyżka
cukru pudru,-
jajka czekoladowe.
Mąke, proszek i
kakao przesiać następnie wsypać do miski i wymieszać. W osobnej misce utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym, miksować na gładki krem. Dodać
mleko, a
potem wszystkie pozostałe suche skłaniki. Nakładać do 2/3 wysokości foremek. Tak przygotwane włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20-25 min.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę
cukru pudru. Za pomocą szprycy dekorować i ozdobić jajeczkami. Cupcake gotowe!
Smacznego,
Kasia ; )