ßßß Cookit - przepis na Ciasto bardzo czekoladowe

Ciasto bardzo czekoladowe

nazwa

Wykonanie

podejście pierwsze* (nie takie kremowe jak wyżej)
Prawie bez mąki. Wilgotne, bardzo czekoladowe w smaku. Pyszne. Przepis zakłada konsumpcję po nocy spędzonej w lodówce, my jedliśmy po kilku zaledwie godzinach i było naprawdę dobre. Brakowało do tego jeszcze lodów waniliowych :) Oryginalny przepis tu .
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady o ok. 70 procentowej zawartości kakao lub czekolady do gotowania [użyłam czekolady o zawartości 74% kakao]
90 g cukru trzcinowego [użyłam 5 płaskich łyżek]
200 g dobrego masła
trzy jajka
1 nieco czubata łyżeczka mąki
Wykonanie:
Pokruszoną czekoladę oraz pokrojone na małe kawałki masło włożyć do szklanej miski/garnka oraz rozpuścić na wolnym ogniu w kąpieli wodnej nie doprowadzając do tego, by masa osiągnęła zbyt wysoka temperaturę. Często mieszać. Następnie wsypać cukier, mieszać dokładnie kilka minut (ok. 5), aż cukier się częściowo rozpuści. Zdjąć miskę z gazu.
Do masy czekoladowej dodać rozbełtane jajka, wymieszać dokładnie. Na koniec dodać lekko czubatą łyżeczkę mąki.
Tortownicę (u mnie 21 cm, moim zdaniem może być maksymalnie 24-25, bo ciasta jest mało) wyłożyć pergaminem do pieczenia, wlać masę. Piec w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Masa będzie ścięta, także w środku (sprawdzić patyczkiem). Mój piekarnik gazowy piekł 30 minut na górnej półce.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, gdy ostygnie włożyć na noc do lodówki.
Wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem.
*DOPISEK: UWAGI
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/05/ciasto-bardzo-czekoladowe.html