ßßß Cookit - przepis na Muffiny wytrawne podwójnie serowe

Muffiny wytrawne podwójnie serowe

nazwa

Wykonanie

Muffiny wytrawne to świetny pomysł na przekąskę. Podawane na ciepło nie tylko zaspokoją głód, ale będą ciekawym sposobem na wzbogacenie imprezowego menu. Są również idealne do pracy. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do mikrofalówki i otrzymamy mięciutkie, ciepłe i smaczne drugie śniadanie lub lunch - tak odświeżone muffiny smakują naprawdę bardzo dobrze.
280 g maki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g sera mozzarella, pokrojonego na 12 kostek
140 g dojrzałego sera cheddar, startego na grubej tarce
2 jajka
250 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g rozpuszczonego masła
świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprze do smaku. Mieszamy ze 100 g sera cheddar.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce i lekko ubijamy, po czym do dajemy mleko i olej. Ubijamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie i krótko mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Miksturę przekładamy do foremek, do każdej muffiny wkładamy po kostce sera mozzarella i posypujemy pozostałym serem cheddar oraz pieprzem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce i podajemy jeszcze ciepłe.
Przepis na podstawie przepisu z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/muffiny-wytrawne-podwojnie-serowe.html