ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Dla miłośników białej czekolady i ciast z mielonymi migdałami zamiast mąki, będzie to nie lada przysmak. Tak jak dla mnie. Wilgotna, o charakterystycznej, lekko ziarnistej konsystencji, wyraźnie migdałowa i polana pyszną polewą babka, nie ma sobie równych. Trzeciego dnia, równie miękka, smaczna i wilgotna jak i tuż po upieczeniu. Babka migdałowa z polewą z białej czekolady to babka ideał. Polecam.
130 g białej czekolady, połamanej
80 g masła, pokrojonego w kostkę
8 łyżek cukru
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel aromatu migdałowego)
Polewa:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej( u mnie double cream)
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżeczka esencji migdałowej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do rondelka wkładamy masło i czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu( mozna to zrobić również w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Mieszamy łyżką.
Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą czekoladowo-migdałową. Na koniec dodajemy ekstrakt z migdałów. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut. Studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady. Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki białą czekoladę, dodajemy śmietanę i likier i delikatnie podgrzewamy aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i odstawiamy na 1-2 godziny aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polewamy babkę. Można udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/04/babka-migdaowa-z-polewa-z-biaej.html