Wykonanie
Przedstawię Wam dziś babkę, którą piekłam na święta, ale nie śpieszyłam się z dodawaniem tego przepisu, ponieważ mimo swojej charakterystycznej nazwie nadaje się nie tylko na święta.Na pewno nie skłamię, jeśli
powiem, że to najlepsza babka jaką
jadłam.To nie wszystko ! Mój dziadek - smakosz babek - stwierdził, że to BARDZO DOBRA BABKA.Ciasto jest mięciuteńkie, wilgotne, pięknie pachnie w całym domu- no po prostu ideał !//: babka
migdałowo - pomarańczowa z
białą czekoladą(przepis ujrzany tu, zmodyfikowany)
100g
białej czekolady80 g
masła3
jajka (osobno
żółtka i
białka)50 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałówskórka starta z 1/2
pomarańczydo miseczki włożyć
czekoladę i
masło i rozpuścić w kąpieli
wodnejdodać
żółtka i wymieszaćzdjąć z ognia i dodać przesianą
mąkę i proszek, wymieszać
łopatkąjajka ubić, dodać do masy, wmieszać łyżkązetrzeć skórką z
pomarańczy, wmieszać ją do masy łyżkąpiec w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Organizator: Aniko