ßßß Cookit - przepis na Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą

Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Skusiliśmy się na tę babkę na Wielkanoc. Mięsista, wyrazista w smaku, wilgotna. Babkowy majstersztyk. Do tego ma zaledwie 4 dag mąki. Zniknęła w dwa dni. Podane proporcje wystarczają na ok. 9 porcji. Z przepisu Asi . Można też upiec tę babkę w prodiżu - wypróbowane.
Składniki
130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
80 g masła, pokrojonego w kostkę
8 łyżek cukru
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórek *
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy [dałam sok i kilka kropel aromatu pomarańczowego]
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Forma o pojemności 1,5 litra (najlepiej wąska - najlepiej o średnicy 20-22 cm), wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Połówki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
* Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
* Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
* Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
* Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2** godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.
* Kupiłam migdały w całości, nieobrane. Sparzyłam je wrzątkiem, po kilku minutach w takiej kąpieli ładnie odchodzi skórka. Następnie zmieliłam. Można też zmielić płatki migdałowe.
** nie mogliśmy doczekać się konsumpcji, więc polewy użyliśmy po godzinie, była tylko nieco gęsta, zgęstniała dopiero po jakimś czasie; warto więc poczekać.
P.S. Jeśli lubisz ciasta bez mąki, to polecam też ciasto p omarańczowo-migdałowe .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/04/migdaowa-babka-z-biaa-czekolada-i.html