Wykonanie
Skusiliśmy się na tę babkę na Wielkanoc. Mięsista, wyrazista w smaku, wilgotna. Babkowy majstersztyk. Do tego ma zaledwie 4 dag
mąki. Zniknęła w dwa dni. Podane proporcje wystarczają na ok. 9 porcji. Z przepisu Asi . Można też upiec tę babkę w prodiżu - wypróbowane.Składniki130 g
białej czekolady, połamanej na kosteczki80 g
masła, pokrojonego w kostkę8 łyżek
cukru3
jajka, oddzielone
żółtka od
białek40 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów bez skórek *2 łyżeczki tartej skórki z
pomarańczyPolewa z
białej czekolady:150 g
białej czekolady1/3 szklanki
śmietanki kremowej UHT 30%1 łyżka
likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z
pomarańczy [dałam sok i kilka kropel
aromatu pomarańczowego]1 łyżeczka tartej skórki z
pomarańczyForma o pojemności 1,5 litra (najlepiej wąska - najlepiej o średnicy 20-22 cm), wysmarowana
masłem i posypana
bułką tartą.Połówki
migdałów do dekoracjiWykonanie:* Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć
białą czekoladę i
masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.* Dodać
cukier i
żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz zmielone
migdały. Wymieszać łyżką.* Ubić pianę z
białek i połączyć z masą
czekoladowo -
migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z
pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.* Przygotować polewę z
białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, wlać
śmietankę i
likier lub
sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i mieszać aż
czekolada się roztopi i połączy ze
śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze
skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2** godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami
migdałów.* Kupiłam
migdały w całości, nieobrane. Sparzyłam je wrzątkiem, po kilku minutach w takiej kąpieli ładnie odchodzi skórka. Następnie zmieliłam. Można też zmielić
płatki migdałowe.** nie mogliśmy doczekać się konsumpcji, więc polewy użyliśmy po godzinie, była tylko nieco gęsta, zgęstniała dopiero po jakimś czasie; warto więc poczekać.P.S. Jeśli lubisz ciasta bez
mąki, to polecam też ciasto p
omarańczowo-
migdałowe .