Wykonanie
Składniki130 g
białej czekolady, połamanej na kosteczki80 g
masła, pokrojonego w kostkę8 łyżek
cukru3
jajka, oddzielone
żółtka od
białek40 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów bez skórek*2 łyżeczki tartej skórki z
pomarańczyPolewa z
białej czekolady:150 g
białej czekolady1/3 szklanki
śmietanki kremowej UHT 30%1 łyżka
likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z
pomarańczy1 łyżeczka tartej skórki z
pomarańczyDo dekoracji: połówki
migdałówPotrzebna będzie: forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana
masłem i posypana
bułką tartą* Ja kupuję
migdały w całości, obrane i
mielę je w młynku do
kawy. Można też zmielić
płatki migdałowe.PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć
białą czekoladę i
masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.Dodać
cukier i
żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz zmielone
migdały. Wymieszać łyżką.Ubić pianę z
białek i połączyć z masą
czekoladowo -
migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z
pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 35 minut (można sprawdzić patyczkiem, w razie potrzeby piec jeszcze troszkę dłużej). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.Przygotować polewę z
białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, wlać
śmietankę i
likier lub
sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i mieszać aż
czekolada się roztopi i połączy ze
śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze
skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami
migdałów.