ßßß
Muszę przyznać, że nie przepadam za makowcem. Jednak prostota wykonania tego wypieku zachęciła mnie do przetestowania tego ciasta. Efekt bardziej niż zadowalający :-) polecam...Składniki:2 łyżki masła2 łyżki bułki tartej2 szkl. mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag masła4 żółtka4 białka1 i 1/2 szkl. cukrumasa makowa z puszkiWykonanie:Żółtka wymieszać z mąką, proszkiem do piecz. i masłem. Zagnieść kruche ciasto.Białka ubić, pod koniec dodać cukier.Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą blachę i wykleić ciastem. Wyłożyć na nią masę makową i pokryć ubitą pianą.Piec ok. 1 godz. w 170 st.C. Pod koniec przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, by beza się nie spaliła.Smacznego :-)