ßßß Cookit - przepis na Prosty keks (simple fruit cake)

Prosty keks (simple fruit cake)

nazwa

Wykonanie

Od najmłodszych lat lubiłam wszelkie ciasta z bakaliami. Keks przez długie lata, należał do moich ulubionych wypieków. Choć dzisiaj nad keksy przedkładam inne ciasta, to jednak nadal chętnie sięgam po keksa. Ten bardzo prosty keks angielski jest wręcz najeżony bakaliami. Ciasto, tylko gdzieniegdzie wypełnia przestrzeń między suszonymi owocami i orzechami. Lekko cynamonowy smak i brązowy cukier dodają mu oryginalności. Keks jest bardzo smaczny, prosty do wykonania i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Keks nawet po 2 tygodniach, nie traci nic ze swego smaku.
100 g suszonych moreli
125 g śliwek kalifornijskich
125 g orzechów pecan, migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka
150 g rodzynek
150 g masła, miękkiego
125 g jasnego brązowego cukru(light brown soft)
175 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 duże jajka, roztrzepane
sok i skórka z 1 pomarańczy
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżki nektaru z agawy lub miodu
cukier w kostkach grubo pokruszony (u mnie demarara)
Piekarnik nastawiamy na 150 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 na 18 cm.
Morele i śliwki kroimy na mniejsze części, orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem.
Mąkę i cynamon przesiewamy do miski.
Mąkę i roztrzepane jajka dodajemy do utartego masła cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone suszone owoce, orzechy, rodzynki, sok i utartą skórkę z pomarańczy i cytryny, nektar z agawy(lub miód). Dobrze mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię i posypujemy rozkruszonym cukrem. Pieczemy ok 1 1/4 godziny, pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Przepis z książki Sarah Randell " Weekend baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/01/prosty-keks-simple-fruit-cake.html