ßßß
400 g ryżu basmati1 łyżka oleju roślinnego2 łyżki ghee lub roztopionego masła1 laska cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)6 goździków(cloves)4 nasiona kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)2 liście laurowe(bay leaves)2 owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)2 cebule, w plastrach1 łyżeczka mielonej kurkumy(turmeric)1 łyżeczka mielonego kuminu(cumin)1 łyżeczka mielonej kolendry(coriander)1 łyżeczka chillisól morska50 g pieczarek, grubo pokrojonych75 g fasoli szparagowej150 g kalafiora, podzielonego na różyczki1 duża marchew, obrana i drobno pokrojona100 g zielonego groszku, rozmrożonego, jeśli używamy mrożonego850 ml wody30 g rodzynek30 g prażonych orzechów pistacjowychMyjemy ryż w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie i zostawiamy do namoknięcia w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.Podgrzewamy olej i 1 łyżkę ghee lub masła na patelni o grubym dnie i dodajemy cynamon, goździki, kardamon, liście laurowe, anyż. Smażymy przez minutę, dodajemy cebulę i smażymy dodatkowo 6-8 minut często mieszając, aż do miękkości cebuli. Mieszamy z kurkumą, kuminem, kolendrą i chilli. Smażymy jeszcze 1 minutę.Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.