Wykonanie
Książka Gordona Ramsay'a " Great Escape " to jeden z moich jesiennych, książkowych zakupów. To jedna z nielicznych, z których prawie natychmiast wykorzystałam przepis. Chociaż w mojej domowej biblioteczce mam 5 książek Gordona, to wypróbowałam dopiero jego dwa przepisy.Pilaw ten, jeden ze 100 zamieszczonych w książce przepisów
indyjskich, naprawdę wart jest polecenia. Bardzo prosty, szybki do zrobienia, doskonale wyważony
przyprawowo i smaczny. Jedyną trudnością może być zgromadzenie wszystkich przypraw, ale zawsze coś tam można pominąć;)Pilaw warzywny jest wystarczająco smaczny sam w sobie, można go też zastosować jako dodatek do jakiegoś
mięsa, drobiowego na przykład, co też uczyniłam.
400 g
ryżu basmati1 łyżka
oleju roślinnego2 łyżki ghee lub roztopionego
masła1 laska
cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)6
goździków(cloves)4 nasiona
kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)2
liście laurowe(bay leaves)2
owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)2
cebule, w plastrach1 łyżeczka mielonej
kurkumy(turmeric)1 łyżeczka mielonego kuminu(cumin)1 łyżeczka mielonej
kolendry(coriander)1 łyżeczka
chillisól morska50 g
pieczarek, grubo pokrojonych75 g
fasoli szparagowej150 g
kalafiora, podzielonego na różyczki1 duża
marchew, obrana i drobno pokrojona100 g
zielonego groszku, rozmrożonego, jeśli używamy mrożonego850 ml
wody30 g
rodzynek30 g prażonych
orzechów pistacjowychMyjemy
ryż w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie i zostawiamy do namoknięcia w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.Podgrzewamy
olej i 1 łyżkę ghee lub
masła na patelni o grubym dnie i dodajemy
cynamon,
goździki,
kardamon,
liście laurowe,
anyż. Smażymy przez minutę, dodajemy
cebulę i smażymy dodatkowo 6-8 minut często mieszając, aż do miękkości
cebuli. Mieszamy z
kurkumą, kuminem,
kolendrą i
chilli. Smażymy jeszcze 1 minutę.Dodajemy pozostałe
masło(lub ghee), szczyptę
soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy
ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy
wodę i
rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż
ryż wchłonie
wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy
pistacjami i podajemy.
Dodajemy pozostałe
masło(lub ghee), szczyptę
soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy
ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy
wodę i
rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż
ryż wchłonie
wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy
pistacjami i podajemy.