Wykonanie
Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji.Potrawa jest łatwa i szybka do przygotowania, chociaż odradzam w tym przypadku korzystanie z
ryżu w torebkach.Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np.
ostra papryka, posiekane liście
kolendry, gwiazdki
anyżu itd.)Składniki (porcaja do 2-3 osób)1 szklanka
ryżu Kaima lub Jeerakasala - w
polskich warunkach można zastąpić
ryżem basmati1 mała czerwona c
ebula drobno posiekana3
goździki3 ziarna
kardamon ukawałek
cynamonu - ok. 2 cm1
liść laurowysól do smaku1 ¼ do 2 szklanek wrzącej
wody2 łyżki
masła Gheeopcjonalnie 1 łyżka startego
imbiruopcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę
czosnkuUmyć dobrze
ryż. Zmielić razem
goździki,
cynamon i
kardamon. Rozgrzać
masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać(opcjonalnie) rozgnieciony
imbir i
czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną
cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Dodać umyty
ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu. Dodać
sól i wrzącą
wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż
woda całkowicie się wchłonie i
ryż będzie miękki.Do dekoracji1 mała c
ebula pokrojona w cienkie plasterki
orzechy nerkowca i
rodzynki po 5-10 sztuk
olej lub mało gheeRozgrzać
olej / ghee na patelni i smażyć
nerkowca wraz z
rodzynkami aż uzyskają złoty kolor . W tym samym
oleju podsmażyć plasterki
cebuli,Udekorować gotowany
ryż cebulką,
orzechami nerkowca i
rodzynkami.