ßßß Cookit - przepis na Ryż pilau

Ryż pilau

nazwa

Wykonanie

Ryż pilau jest pełen aromatu i zaskakującego z każdym kęsem smaku. Czasami ząb trafia na kardamon, innym razem na kawałek kory cynamonu lub na goździka.. Jednym słowem danie pełne niespodzianek :)
Ryż basmati łatwo „zepsuć”. Dlatego koniecznie należy pamiętać o dwóch najważniejszych zasadach:
I. Proporcja wody do ryżu
woda/wywar = 1 , 5
ryż = 1
II. Używaj garnka o dużej średnicy dna w stosunku do ilości ryżu. Pozwoli to ugotować ziarna równomiernie.
6-7 porcji
Przygotowanie: ok. 10 min.
Gotowanie: ok. 25 min.
Składniki
1 szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, bądź wody
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 duży ząbek czosnku
olej i/lub masło
łyżeczka startego imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
3 ziarna kardamonu
3 kawałeczki kory cynamonu
3 goździki
1 gwiazda anyżu
sól
Przygotowanie
Wytnij papier pergaminowy w kółko odpowiadające średnicy garnka (opis i zdjecia: Wycinanie koła z papieru pergaminowego).
Rozgrzej garnek i umieść w nim olej.
Dodaj cebulę i przesmaż tak, żeby zbrązowiała. Jeśli się zbytnio przypali, lepiej zacznij od nowa. Spalona cebula zepsuje potrawę – ryż będzie gorzki.
W międzyczasie zagotuj bulion lub wodę.
Do cebuli dodaj masło (jeśli używasz), starty lub wyciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i gotuj przez chwilę na mniejszym ogniu.
Wrzuć ryż, wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami i zalej wszystko osolonym bulionem (zdj. 1 i 2).
Zwiększ gaz i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz gaz do minimalnej mocy i połóż papier pergaminowy na powierzchnię bulionu (zdj. 3), a następnie zamknij garnek pokrywką.
Gotuj przez dokładnie 15 min (zdj. 4).
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2014/11/ryz-pilau.html