Wykonanie
Ryż pilau jest pełen aromatu i zaskakującego z każdym kęsem smaku. Czasami ząb trafia na
kardamon, innym razem na kawałek kory
cynamonu lub na
goździka.. Jednym słowem danie pełne niespodzianek :)
Ryż basmati łatwo „zepsuć”. Dlatego koniecznie należy pamiętać o dwóch najważniejszych zasadach:I. Proporcja
wody do
ryżuwoda/wywar = 1 , 5
ryż = 1II. Używaj garnka o dużej średnicy dna w stosunku do ilości
ryżu. Pozwoli to ugotować ziarna równomiernie.6-7 porcjiPrzygotowanie: ok. 10 min.Gotowanie: ok. 25 min.Składniki1 szklanka
ryżu basmati1,5 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego, bądź
wody1 średnia
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 duży ząbek
czosnkuolej i/lub
masłołyżeczka startego
imbiru0,5 łyżeczki
kurkumy3 ziarna
kardamonu3 kawałeczki kory
cynamonu3
goździki1 gwiazda
anyżusólPrzygotowanieWytnij papier pergaminowy w kółko odpowiadające średnicy garnka (opis i zdjecia: Wycinanie koła z papieru pergaminowego).Rozgrzej garnek i umieść w nim
olej.Dodaj
cebulę i przesmaż tak, żeby zbrązowiała. Jeśli się zbytnio przypali, lepiej zacznij od nowa. Spalona
cebula zepsuje potrawę –
ryż będzie gorzki.W międzyczasie zagotuj
bulion lub
wodę.Do
cebuli dodaj
masło (jeśli używasz), starty lub wyciśnięty
czosnek oraz wszystkie
przyprawy i gotuj przez chwilę na mniejszym ogniu.Wrzuć
ryż, wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami i zalej wszystko osolonym
bulionem (zdj. 1 i 2).Zwiększ gaz i doprowadź do wrzenia.Zmniejsz gaz do minimalnej mocy i połóż papier pergaminowy na powierzchnię
bulionu (zdj. 3), a następnie zamknij garnek pokrywką.Gotuj przez dokładnie 15 min (zdj. 4).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u