Wykonanie
Ten pięknie wyglądający, intensywnie żółty
ryż to pilaf. Bardzo prosty, bardzo aromatyczny dodatek do wszelkich
indyjskich curry. To nie mój pierwszy pilaf. Na blogu jest już ich kilka, wszystkie bardzo smaczne i aromatyczne. Lista składników nie jest zbyt długa jak na indyjską kuchnię, ale wrażenia smakowe, jak zwykle z najwyższej półki. Nie polecam zastępować ziaren kuminu mielonym kuminem. Natrafienie na uprażone ziarno kuminu podczas konsumpcji to przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam.
Polecam również: Pilaf z
marchewką i
groszkiem,
Ryż z
kurczakiem po indyjsku,Pilaw warzywny wg Gordona, Pilaf z Kaszmiru220 g
ryżu basmati, dobrze wypłukanego2 łyżki ghee lub 1 łyżka
masła i 2 łyżki
oleju roślinnego1 czubata łyżeczka ziaren kuminu10 cm laska
cynamonu1
liść laurowy4 strąki zielonego
kardamonu4
goździki1 mała
cebula, pokrojona w plastry1/2 łyżeczki
kurkumysól, do smaku
Ryż przekładamy do dużej miski, zalewamy
wodą i pozostawiamy do namoczenia. Podgrzewamy tłuszcz w patelni. Dodajemy kumin,
cynamon,
liść laurowy, strąki
kardamonu i
goździki, smażymy 10-15 sekund, dodajemy
cebulę i smażymy, aż
cebula zacznie się lekko rumienić.Dodajemy odcedzony
ryż,
kurkumę i
sól, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy 400 ml
wody, sprawdzamy słoność i ewentualnie dosalamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy 12-13 minut. Po tym czasie
ryż powinien być ugotowany.Przepis z książki Anjum Anand "I
love curry"