Wykonanie
Pilaf z
marchewką i
groszkiem pasuje do każdego indyjskiego dania, ale chociaż przygotowałam go jako dodatek do
curry, to dla mnie jest to tak dobre jedzenie, że może stanowić samodzielne danie np na kolację. Aromatyczny
ryż z krótko smażonym
przyprawami i tak dobrze nam znanymi
groszkiem i
marchewką a jednak danie jakże odmienne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja uwielbiam i nawet jak teraz patrzę na zdjęcie, to czuję ten aromat i smak.
220 g
ryżu basmati, dobrze wypłukanego4 łyżki
oleju roślinnego1 czubata łyżeczka ziaren kuminu10 cm kory
cynamonu4
goździki2
liście laurowe2 ziarna czarnego
kardamonu (dałam zielonego)1 mała
cebula, pokrojona w plastry1/2 dużej
marchewki, pokrojonej w kostkę90 g
zielonego groszkusól, do smaku1/2 łyżeczki
garam masalaRyż umieszczamy w rondlu, zalewamy
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, przykrywamy i pozostawiamy na 5 do 8 minutNa patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy ziarna kuminu, korę
cynamonu,
goździki,
liście laurow i
kardamon. Smażymy, aż z kuminu zacznie się wydobywać aromat, ok 20 sekund. Dodajemy
cebulę i smażymy stale mieszając, aż będzie miękka. Dodajemy
marchewkę,
groszek i
sól oraz trochę
wody. Przykrywamy i gotujemy 2 lub 3 minuty. Odkrywamy patelnię, dodajemy
ryż i
garam masala i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I
love curry"