ßßß Cookit - przepis na Pilaf z marchewką i groszkiem

Pilaf z marchewką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Pilaf z marchewką i groszkiem pasuje do każdego indyjskiego dania, ale chociaż przygotowałam go jako dodatek do curry, to dla mnie jest to tak dobre jedzenie, że może stanowić samodzielne danie np na kolację. Aromatyczny ryż z krótko smażonym przyprawami i tak dobrze nam znanymi groszkiem i marchewką a jednak danie jakże odmienne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja uwielbiam i nawet jak teraz patrzę na zdjęcie, to czuję ten aromat i smak.
220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
4 łyżki oleju roślinnego
1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
10 cm kory cynamonu
4 goździki
2 liście laurowe
2 ziarna czarnego kardamonu (dałam zielonego)
1 mała cebula, pokrojona w plastry
1/2 dużej marchewki, pokrojonej w kostkę
90 g zielonego groszku
sól, do smaku
1/2 łyżeczki garam masala
Ryż umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, przykrywamy i pozostawiamy na 5 do 8 minut
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziarna kuminu, korę cynamonu, goździki, liście laurow i kardamon. Smażymy, aż z kuminu zacznie się wydobywać aromat, ok 20 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy stale mieszając, aż będzie miękka. Dodajemy marchewkę, groszek i sól oraz trochę wody. Przykrywamy i gotujemy 2 lub 3 minuty. Odkrywamy patelnię, dodajemy ryż i garam masala i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/pilaf-z-marchewka-i-groszkiem.html