ßßß Cookit - przepis na Paneer w sosie jogurtowym z zielonym groszkiem

Paneer w sosie jogurtowym z zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Paneer to indyjski biały serek - bardzo popularny, niezbędny wręcz w indyjskiej kuchni. Wkrótce napiszę, w jaki sposób można go samemu zrobić w domu. Ponieważ jest to jednak dosyć czasochłonne, można zakupić go w supermerkecie - pod nazwą "serek włoski typu Capri":-).
Wegetariańskie dania z paneerem są po prostu przepyszne. Dzisiaj pierwszy przepis - serek indyjski w sosie jogurtowym z zielonym groszkiem.
Składniki:
paneer / lub "serek włoski typu Capri"/
gęsty jogurt naturalny (Bakoma dobrze się sprawdza)
puszka pomidorów w kostce
nieduża cebulka /jako opcja/
pół puszki zielonego groszku
3 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka zgniecionego imbiru
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Przyprawy:
1 łyżka garam masala
1 łyżka czerwonego ostrego chili
3 goździki
2 listki laurowe
łyżeczka soli
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Paneer kroimy w małą kosteczkę - smażymy na oleju na brązowy kolor
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną we wióry cebulkę - na złoto.
Do misku wrzucamy pomidory z puszki, jogurt, wczesniej ugotowany zielony groszek, wszystkie przyprawy i dokladnie mieszamy.
Kiedy paneer jest już usmażony i ma ładny kolor, dorzucamy do niego cebulkę oraz przygotowany sos.
Całość gotujemy na patelni jeszcze około 15 minut. Podajemy z ryżem basmati albo z roti.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2011/03/paneer-w-sosie-jogurtowym-z-zielonym.html