Paneer to indyjski biały serek - bardzo popularny, niezbędny wręcz w indyjskiej kuchni. Wkrótce napiszę, w jaki sposób można go samemu zrobić w domu. Ponieważ jest to jednak dosyć czasochłonne, można zakupić go w supermerkecie - pod nazwą "serek włoski typu Capri":-).Wegetariańskie dania z paneerem są po prostu przepyszne. Dzisiaj pierwszy przepis - serek indyjski w sosie jogurtowym z zielonym groszkiem.Składniki:paneer / lub "serek włoski typu Capri"/gęsty jogurt naturalny (Bakoma dobrze się sprawdza)puszka pomidorów w kostcenieduża cebulka /jako opcja/pół puszki zielonego groszku3 zgniecione ząbki czosnku1 łyżka zgniecionego imbiru2 łyżki masła2 łyżki olejuPrzyprawy:1 łyżka garam masala1 łyżka czerwonego ostregochili3 goździki2 listki laurowełyżeczka solipół łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Paneer kroimy w małą kosteczkę - smażymy na oleju na brązowy kolorNa drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną we wióry cebulkę - na złoto.Do misku wrzucamy pomidory z puszki, jogurt, wczesniej ugotowany zielony groszek, wszystkie przyprawy i dokladnie mieszamy.Kiedy paneer jest już usmażony i ma ładny kolor, dorzucamy do niego cebulkę oraz przygotowany sos.Całość gotujemy na patelni jeszcze około 15 minut. Podajemy z ryżem basmati albo z roti.