Wykonanie
Zdecydowanie to moja najlepsza domowa
wędlina, jaką zrobiłam.Lista zakupów:1,5 kg
karkówki3 l
wody2
listki laurowe5-6 ziaren jałowca2-3
ziela angielskie3 łyżki
soli1 łyżka
pieprzu ziarnistego czarnegosiatka do włożenia
mięsa3 ząbki
czosnkukilka łyżek suszonego
majerankuświeżo mielony
czarny pieprzWodę zagotować w dużym garnku. Wrzucić listki, ziele,
sól,
pieprz ziarnisty. Gotować razem ok. 10 min. Odstawić do wystygnięcia. Odcedzić z przypraw.
Wodę zachować.
Karkówkę włożyć do siatki lub obwiązać sznurkiem. Ponakłuwać z każdej strony widelcem.Włożyć ją do garnka z
wodą. Powinna przykrywać całą
karkówkę. Wstawić do lodówki na 3-4 dni, a każdego dnia obracać na drugą stronę.Po 3 dniach
karkówkę ugotować w wodzie, której się marynowała. Dodać 3 ząbki
czosnku. Gotować ok. 1.5 godziny, aż do momentu, gdy widelec będzie miękko wchodził w
mięso.Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Posypać go obficie
majerankiem. Położyć gorącą
karkówkę, posypać świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Ciasno zawinąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem ściągnąć siatkę.
Smacznego życzy
oliwek :)