ßßß Cookit - przepis na Karkówka gotowana- domowa wędlina

Karkówka gotowana- domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie to moja najlepsza domowa wędlina, jaką zrobiłam.
Lista zakupów:
1,5 kg karkówki
3 l wody
2 listki laurowe
5-6 ziaren jałowca
2-3 ziela angielskie
3 łyżki soli
1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego
siatka do włożenia mięsa
3 ząbki czosnku
kilka łyżek suszonego majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
Wodę zagotować w dużym garnku. Wrzucić listki, ziele, sól, pieprz ziarnisty. Gotować razem ok. 10 min. Odstawić do wystygnięcia. Odcedzić z przypraw. Wodę zachować.
Karkówkę włożyć do siatki lub obwiązać sznurkiem. Ponakłuwać z każdej strony widelcem.Włożyć ją do garnka z wodą. Powinna przykrywać całą karkówkę. Wstawić do lodówki na 3-4 dni, a każdego dnia obracać na drugą stronę.
Po 3 dniach karkówkę ugotować w wodzie, której się marynowała. Dodać 3 ząbki czosnku. Gotować ok. 1.5 godziny, aż do momentu, gdy widelec będzie miękko wchodził w mięso.
Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Posypać go obficie majerankiem. Położyć gorącą karkówkę, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasno zawinąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem ściągnąć siatkę.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/10/Karkowka-gotowana-domowa-wedlina.html