Wykonanie
Bezglutenowe
bułki na sodzie200 g
miksu mąki bezglutenowej np. chlebowej100 g
mąki ryżowej + do podsypania100 g
mąki z
ciecierzycy (można użyć innej np. z tapioki, sorgo, orzechowej)1½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli350 ml
wody + 1½ łyżki
octu jabłkowego (lub 350 ml
maślanki)1
jajkogarść pestek
słonecznika (opcjonalnie)Kotlety z
indyka bez
jajek i
bułki tartejok. 400 g
polędwicy z indyka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku4 średnie
ziemniaki1½ łyżeczki
estragonu1 łyżka
oleju rzepakowegosólpieprzmielone
siemie lniane do obtaczania
olej rzepakowy do smażeniaPasta z topinamburu do smarowania250 g topinamburu1 łyżeczka suszonego cząbru (koniecznie!)1 łyżka
oliwy z oliwekopcjonalnie 2 łyżki
maślanki lub
jogurtusólpieprzporcja na 5–6 hamburgerówBezglutenowyZawiera:
JajaBułki na hamburgery zrobiłam dokładnie z tego przepisu, zamieniając jedynie
maślankę na
wodę z
octem jabłkowym.Bezglutenowe
bułki1.
Mąkę przesiej z
sodą i
solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 2. Osobno wymieszaj
wodę z
octem, odstaw na 1–2 minuty i dodaj roztrzepane
jajko (jeśli używasz
maślanki po prostu wymieszaj
maślankę z
jajkiem). 3. Przelej do
mąki i wymieszaj drewnianą łyżką, zagarniając
mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. W przypadku
wody z
octem może być potrzebna troszkę większa ilość
mąki, którą dosypuj po 1 łyżce. 4. Kiedy poczujesz, że ciasto jest elastyczne, ale nie klejące się, przełóż na posypaną
mąką stolnicę. 5. Oprószonymi
mąką dłońmi delikatnie uformuj 5–6
bułek i przełóż odwracając do góry nogami na blachę posypaną
mąką. 6.
Ostrym nożem zrób nacięcie, posyp
pestkami słonecznika i wstaw do nagrzanego na 220°C piekarnika i piecz przez 10 minut. 7. Po tym czasie zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15–20 minut. Bułeczki będą gotowe, kiedy wierzch się przyrumieni, a postukane w spód, wydadzą głuchy dźwięk. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.Kotlety z
indyka1.
Ziemniaki obierz, ugotuj i dokładnie rozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków. 2.
Mięso zmiel i odłóż do miski. 3.
Cebulę drobniutko posiekaj (jeśli możesz, pomóż sobie malakserem) i zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego
oleju. 4.
Ziemniaki,
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek dorzuć do
mięsa, dodaj
estragon,
sól,
pieprz i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dzięki
ziemniakom masa będzie się lepić. 5. Formuj płaskie kotlety, o średnicy upieczonych
bułek. 6. Obtaczaj w mielonym siemieniu jak normalne kotlety i smaż na niewielkiej ilości
oleju.Pasta z topinamburu1. Topinambur obierz i posiekaj na plasterki. 2. Ugotuj w niewielkiej ilości
wody do miękkości (ok. 5 minut). 3. Odsącz i rozgnieć widelcem na purée. 4. Dodaj
oliwę,
przyprawy, opcjonalnie
maślankę lub
jogurt i wymieszaj. Pasta z topinamburu idealnie nadaje się do smarowania
bułek. Jeśli wolisz ją pominąć, możesz skorzystać z przepisu na domowy bezglutenowy
keczup .Gotowe
bułki przekładaj dodatkami według uznania. Ja użyłam
sałaty masłowej,
rukoli,
chilli i
czerwonej cebuli. Świetnie smakują podane na ciepło!
Topinambur to wspaniała roślina. Ma dużą zawartość inuliny, której nadmiar może jednak prowadzić do niemiłych i uciążliwych wiatrów. Kiedyś, oglądając „Ogródek do schrupania” dowiedziałam się, że cząber ratuje i łagodzi całą sytuację! Sprawdziłam, działa ;-)
Bezglutenowe
ciasteczka korzenneNaleśniki gryczane (bez
mleka) ze
szpinakiem