Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczana, szybka, prosta i tania :)Składniki :* 250 g
mięsa mielonego,* 300 g
szpinaku,* 500 g
ziemniaków,* 1
cebula,* 2-3 ząbki
czosnku,* 1
jajko,*
bułka tarta,* 0,5 szklanki
mleka,* 1 łyżka
śmietany,* łyżka
oliwy,*
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na pół miękko, ostudzić i pokroić w plasterkiDo
mięsa dodać
jajko, szczyptę
soli i
pieprzu oraz
bułkę tartą (aby
mięso było zwarte).Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, podsmażyć.Dorzucić
szpinak, smażyć około 5 minut (do czasu, aż
szpinak będzie miękki).Naczynie żaroodporne nasmarować
oliwą.Układać kolejno warstwami :
ziemniaki (posolić i popieprzyć),
mięso,
szpinak - ostatnią warstwą powinny być
ziemniaki.Wszystko zalać
mlekiem zmieszanym ze
śmietaną,
solą i
pieprzem.Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około godziny w temperaturze 170 stopni.Dodatkowo 10 minut przed końcem pieczenia wierzch można posypać startym
żółtym serem.