Wykonanie
Hummus jest dobry na wszystko! A przynajmniej mi zawsze poprawia humor :)Postanowiłam wypróbować kilka jego wersji, każda z nich jest bardzo wyraźna w smaku, z dominującą nutą przypraw.
Buraczkowy doprawiłam
czarnuszką, świetnie się dopełniają! Z
suszonymi pomidorami przyprawiłam czerwoną czubrycą, ale nie za dużo, by smak samego hummusu był wyczuwalny. I na koniec mój faworyt -
grejpfrutowy z
kolendrą. Bardzo świeży, kwaskowaty i lekki.Spróbujcie koniecznie wszystkich
trzech i wybierzcie swój wariant :)
Hummus podstawowy:2
kubki uprzednio namoczonej i ugotowanej
ciecierzycy1/2 szklanki
wody z gotowania
ciecierzycy (opcjonalnie)1 średni ząbek
czosnku (wyciśnięty)1 łyżka uprażonego i zmielonego
sezamu*1/2 łyżeczki zmielonego
kminu rzymskiegokilka łyżek dobrej jakościowo
oliwysok z połowy małej
cytrynysól do smaku
Buraczkowy:1/2 małego, upieczonego
buraka (piec w folii, ok 1 godzinę)1 łyżeczka
czarnuszkiPomidorowy:2
suszone pomidory (przepis znajdziecie TU, choć oczywiście mogą być kupione)1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy
GrejpfrutowyKilka listków świeżej
kolendry2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z grejpfruta* można zastąpić gotową tahiną ale świeżo uprażony i zmielony
sezam jest dużo bardziej aromatyczny. Ja do zmielenia używam młynka do mielenia
kawy.
Wszystkie składniki hummusu podstawowego mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest zbyt sucha można dodać
wody z gotowania
cieciorki.Hummus dzielimy na 3 równe części i odpowiednio dodajemy poszczególne składniki, osobno do
buraczkowego,
pomidorowego i
grejpfrutowego.Każdy hummus z osobna blenderujemy, by składniki się połączyły.Świetnie smakują z surowymi warzywami (
marchew,
seler naciowy) lub z neutralnym grissini.Smacznego!