Wykonanie
Po rewelacyjnej paście z
avocado przyszedł czas na kolejne bardzo zdrowe smarowidło - hummus. Pasta hummus wywodzi się z kuchni arabskiej i jest bogatym źródłem
białka. Jej głównym składnikiem jest
ciecierzyca, działająca bardzo dobrze na nasz układ krążenia (obniża cholesterol, ciśnienie
krwi, zapobiega anemii). Poza tym, że jest bardzo zdrowa, to jest również bardzo smaczna. Pastę z
cieciorki można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia - na nasz organizm działa oczyszczająco oraz wspomaga odchudzanie.Składniki:150g
ciecierzycy ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączonej1 spory ząbek
czosnku3 łyżki białego
sezamu1,5 łyżki
oliwy sezamowej1 łyżka
oliwy z oliweksok z połowy
cytryny80ml przegotowanej
wodysól1. Przygotowanie pasty hummus rozpoczynamy od ugotowania
ciecierzycy (ja używałam świeżej, więc przedstawię cały etap jej obróbki). Dzień przed robieniem pasty moczymy
ciecierzycę w zimnej wodzie (powinna podwoić objętość). Najlepiej jest ją zamoczyć wieczorem i odstawić na całą noc. Na drugi dzień
ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godz, chyba, że ktoś jest szczęśliwym posiadaczem szybkowaru i czas gotowania wynosi wtedy ok 25 - 30 minut (oj tak, to urządzenie bardzo mi ułatwia życie w kuchni). Miękką, ale nadal jędrną
cieciorkę studzimy.
2. Ziarna
sezamu prażymy na suchej patelni, przesypujemy do blendera i razem z
oliwą sezamową i
oliwą z oliwek mielimy. Do pasty sezamowej małymi porcjami wrzucamy
cieciorkę oraz ząbek
czosnku i cały czas miksując dodajemy również
sok cytrynowy i
wodę. Gdy pasta będzie już gładka, doprawiamy ją
solą.
3. Pastę z
ciecierzycy przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.SMACZNEGO :-)