ßßß Cookit - przepis na Kanapkowo: hummus

Kanapkowo: hummus

nazwa

Wykonanie

Kiedy pierwszy raz jadłam hummus w żydowskiej restauracji w Lublinie - zakochałam się! :) Postanowiłam spróbować swoich sił i samej zrobić tą fantastyczną pastę! Przepis znalazłam u Pauliny na blogu . Nadaje się na kanapki, ale rewelacyjnie smakuje sam np. z chlebkiem pita. U mnie pita niedostępna więc zwykłe placki tortilli pokroiłam na trójkąty i podpiekłam chwilkę w piekarniku. Hummus położyłam na talerz i skropiłam oliwą.
Potrzebujemy:
- 4 łyżki sezamu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- puszka ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- woda (3 - 4 łyżki w razie potrzeby),
- sól.
Sezam podsmażyć na suchej patelni tak, by się delikatnie zarumienił. Ostudzony zemleć blenderem na proszek. Dodać oliwę i zmiksować. Dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę (u mnie ok. 2,5 łyżki). Pasta ma być puszysta i gładka - bez żadnej grudki! Doprawić solą do smaku.
Źródło:http://niby-nic.blogspot.com/2014/08/kanapkowo-hummus.html